Parga autóval

Az egyénileg, autóval vagy motorral utazó magyar nyaralók közül is sokan választják Pargát nyaralási úticélul Görögországban, hiszen az Epirusz régiója az ország szárazföldi nyaralóhelyei közül az egyik legszebbnek számít, és viszonylag könnyen elérhető térség Magyarországról is.

Az alábbi leírásban megnézzük, milyen az utazás Pargára autóval Szerbián és Észak-Macedónián keresztül, milyen Görögországba az útvonal és merre érdemes menni.

Milyen az út autóval Pargára?

A Pargára, Görögországba vezető út Szerbián és Észak-Macedónián át szinte végig főutakon és autópályákon halad, melyről érdemes tudni, aránylag egyszerű vonalvezetésű. Az út legnagyobb része 2023-ban is a nemzetközi tranzitforgalmat bonyolító E75-ös úton zajlik, mely a leginkább bevált útvonal.

Parga autóval

A szerb határt Magyarországról az autóval vagy motorral Parga felé utazók többsége Szeged közelében lépi át, mely lehet a Röszke – Horgos, Tiszasziget – Gyála, Tompa – Kelebia, Ásotthalom – Bácsszőlős határátkelő is. Ezen határátkelők használatával hamar az E75-ös nemzetközi útra lehet rámenni, ahol az utunk nagy része vezet Parga, illetve Görögország felé.

A Szeged közelében található Röszke – Horgos határátkelő 0-24-ben üzemel, ám ez nyáron messze a legforgalmasabb határátkelő is egyben Szerbia felé. Nyaranta akár több órás várakozás is kialakulhat mindkét irányban a Németországban és Ausztriában dolgozó, főként török vendégmunkások miatt, így július-augusztus hónapokban Röszke – Horgos helyett érdemes lehet akár megfontolni valamelyik kis határátkelőt. Ezek többsége csak 7:00 – 19:00-ig tart nyitva, és ezekről nem tudunk egyből az autópályára hajtani, de egy-két órán belül mindegyikről rá tudunk hajtani az E75-re.

Autóval Pargára, határátkelés

A szerb útvonal Görögország felé 2023-ban

Az E75-ös autópálya első szakasza több tucat kilométeren keresztül viszonylag egyenes vonalvezetésű, viszonylag sík út, mely egyenesen Szerbia fővárosa, Belgrád felé halad. A széles, teljesen átlagos minőségű út a Dunán is áthalad, bilétát csak az autópályára hajtáskor kell húzni, amit annak elhagyásakor kell majd kifizessünk.

Autóval Pargára, Görögországba egyénileg

A szerb főváros körül az utóbbi években átadták az elkerülőt, ám ezt nem feltétlenül muszáj használni, és sokan bemennek Belgrádba, mivel gyakran gyorsabban át lehet rajta haladni, mint az elkerülőt használva.

Parga autóval, Görögország Szerbián át

Belgrádot elhagyva dimbes-dombos szakaszok váltják a sík részeket, és egészen az ország déli részén található Leskovac városig autópálya vezet. A pályán fizetőkapukkal a belgrádi fizetőkapuk után már csak akkor találkozhatunk, ha lehajtunk az autópályáról, ugyanis az autópálya végig az észak-macedón határig vezet.

Leskovac várostól régebben az autópályát kanyargós és lassú haladású főút váltotta fel, ám amióta 2019-ben átadták az egészen Észak-Macedóniáig tartó pályaszakaszt, sokkal gyorsabbá vált a haladás. Ez a szakasz, Predejane környéke meglehetősen hegyes-völgyes, és csak egy időre simul ki helyenként.

Pargára autóval Szerbián át, út Görögországba

Benzinkutakból viszonylag sok van a szerb autópályán, az olyan nemzetközi márkák is képviseltetik magukat, mint a MOL vagy az OMV. A nagy kutakon bankkártyával is lehet fizetni, és viszonylag kulturált mosdókat biztosítanak. A legközelebbi kutakat táblák is jelzik az út mentén, így a tankolás könnyen kalkulálható. A kiírt sebességkorlátozásokat mindenhol érdemes betartani, mivel a rendőrök traffipaxozhatnak az út mentén. A Pargára autóval történő utazásnak a szerbiai útvonal a leghosszabb része kilométerben és időben is.

Az Észak-Macedón szakasz Görögország felé autóval

Észak-Macedónia nagy részén szintén az E75-ös nemzetközi autóút és autópálya vezet végig, ahol néhány fizetőkapunál szintén megáll néhány percre a forgalom. Fizetőkapu néhány éve még csak három volt, míg manapság már négy-öt van belőlük: egy átlagos személyautóval az országon áthaladás a fizetőkapukon összesen 5-6 Euró körül van, mivel a legtöbb kapu egy-másfél Eurót kér, a kapuk előtt mindig kint van a díj. Az országban hegyvidék és sík terület egyaránt megtalálható, de a kb. 200 kilométeres szakasz ennek ellenére csak helyenként tűnik változatosnak.

Szkopjét, Észak-Macedónia a szerb határhoz viszonylag közel fekvő fővárosát az autópálya elkerüli, ám mivel mindössze néhány kilométerrel, így akár meg is látogathatja aki szeretné. Az országban az E-75 út mellett kevés az olyan nagy benzinkút, mint Szerbiában, és nincs belőlük annyi. Nemzetközi márkák nincsenek, a legtöbb a helyi illetőségű Makpetrol állomás, cserébe ebben az országban a legolcsóbb az üzemanyag az egész útvonalon, és általában sokkal olcsóbb mint Görögországban. A teljesen noname kutak kivételével, a nagyobb állomások üzemanyagának minőségével általában nincs gond: sokan a Görögországba történő határátlépés előtt meg is tankolják az autót.

Ha Pargára autóval megyünk (de ideértve Lefkada, Korfu és Görögország más nyaralóhelyeit is), Észak-Macedóniában töltjük a legkevesebb időt az utunk során.

A görögországi autós útvonal Parga és Görögország nyugati része felé

Észak-Macedónia-Görögország határát Gevgelijánál / Evzoninál lépi át a legtöbb autós, ahonnan egészen Thessaloniki városig szinte egyenes és meglehetősen széles út vezet. Van, aki Nyugat-Görögország felé a Bitola / Niki határátkelőt preferálja, mert Evzoni határátkelőnél előfordulhat nagyobb várakozás is a nyári időszakban, ilyenkor hamarabb le kell térni az E-75-ről.

A legkönnyebbnek számító vonalvezetésű, Evzoni átkelőn keresztülhaladó út a görög határ átlépését követően Thesszaloniki város alatt ágazik el először Katerini és Athén felé, majd ha Parga, Lefkada vagy Korfu felé tartunk, az E75-ről ezt követően nem sokkal az E90 (A2, Egnatia Odos) autópályára kell rátérjünk Veroia – Kozani – Grevena – Ioannina felé, amely már egyenesen Görögország nyugati részére visz. Az A2, avagy Egnatia Odos Görögország egyik legújabb és legmodernebb autópályája, nagy része hegyvidékes területeket szel át, számos hidat és alagutat útba ejtve.

A görög autópálya Parga, Lefkada és Korfu felé

Az A2-n fizetőkapuk sorakoznak időnként, de fontos információ és érdemes rá figyelni, hogy benzinkút nagyon hosszú ideig nincs ezen a pályán, és általános pihenőhelyből is igen kevés található.

Görögország nyugati felére átérve a legegyszerűbb útvonal a Pargára autóval érkező számára az, hogy majdnem Igoumenitsáig, az Egnatia Odos végéig elautózunk az Egnatia Odos (A2) autópályán, majd a pályáról Igoumenitsa előtt kb. 20 kilométerrel lefordulunk. Ezt a lejáratot külön tábla is jelzi, amin Parga is szerepel: innentől a város már szinte mindenhol ki van táblázva, és a pályától már csak kb. harminc kilométer lesz a távolság széles, jó minőségű főúton.

Parga autós útvonal

A főútról a lekanyarodás egyenesen a városba a Kalodiki-tó (Valtos Kalodikiou, görögül Βάλτος Καλοδικίου) mellett történik, amely táblákkal is jól és időben jelezve van, majd pár perc múlva déli irányból, a Lichnos beach mellett elautózva meg is érkezünk Pargára autóval.

Szállásinfó, ha egyénileg autóval utazunk

Ha útra kelünk Pargára autóval, a szállást ajánlott előre kinézni és utazás előtt lefoglalni.

Megszívlelendő, hogy foglalás előtt mindig olvassuk el a szállásról az ott korábban időt töltő nyaralók véleményeit, nézzük meg a szállás értékelését és a képeket.

Ehhez csak kattintsunk erre a linkre vagy a képre, ahol árakat is kalkulálhatunk, véleményeket olvashatunk és foglalhatunk.

Parga nyaralás egyénileg

Amennyiben autóval megyünk Pargára, érdemes számítani rá, hogy a parkolás vagy a belvárosi fizetőparkolók valamelyikében, vagy ingyenesen a városon keresztülmenő főút mellett, vagy szintén ingyenesen a központtól távolabbi utcákban megoldható, amennyiben a szálláshelynek nincs saját parkolója.

Parkoló

Kellemes utazást kívánunk Pargára autóval vagy motorral Szerbián és Észak-Macedónián keresztül, valamint szép élményeket a nyaraláson!

error: www.parga.hu
Scroll to Top