Utazás Pargára autóval 2024

Parga autóval

Az egyénileg, autóval vagy motorral utazó magyar nyaralók közül is sokan választják Pargát nyaralási úticélul Görögországban, hiszen az Epirusz régiója az ország szárazföldi nyaralóhelyei közül az egyik legszebbnek számít, és viszonylag könnyen elérhető térség Magyarországról is.

Az alábbi leírásban megnézzük, milyen az utazás Pargára autóval Szerbián és Észak-Macedónián keresztül 2024-ben, milyen Görögországba az útvonal és merre érdemes menni.

Milyen az út autóval Pargára?

A Pargára, Görögországba vezető út Szerbián és Észak-Macedónián át szinte végig főutakon és autópályákon halad, melyről érdemes tudni, aránylag egyszerű vonalvezetésű. Az út legnagyobb része 2024-ben is a nemzetközi tranzitforgalmat bonyolító E75-ös úton zajlik, mely a leginkább bevált útvonal Magyarországról Görögországba az utazóknak.

Parga autóval

A szerb határt Magyarországról az autóval vagy motorral Parga felé utazók többsége Szeged közelében lépi át, mely lehet a Röszke – Horgos, Tiszasziget – Gyála, Tompa – Kelebia, Ásotthalom – Bácsszőlős határátkelő is. Ezen határátkelők használatával hamar az E75-ös nemzetközi útra lehet rámenni, ahol az utunk nagy része vezet Parga, illetve Görögország felé.

A Szeged közelében található Röszke – Horgos határátkelő 0-24-ben üzemel, ám ez nyáron messze a legforgalmasabb határátkelő is egyben Szerbia felé. Nyaranta akár több órás várakozás is kialakulhat mindkét irányban a Németországban és Ausztriában dolgozó, főként török vendégmunkások miatt, így július-augusztus hónapokban Röszke – Horgos helyett érdemes lehet akár megfontolni valamelyik kis határátkelőt. Érdemes tudni azonban, hogy a kis határok többsége csak 7:00 – 19:00 között tart nyitva, és ezekről nem tudunk egyből az autópályára hajtani, de egy-két órán belül, pár szerbiai településen átautózva gyakorlatilag mindegyikről rá tudunk menni az E75-re.

Autóval Pargára, határátkelés

A szerb útvonal Görögország felé 2024-ben

Az E75-ös autópálya első szakasza több tucat kilométeren keresztül viszonylag egyenes vonalvezetésű, viszonylag sík út, mely egyenesen Szerbia fővárosa, Belgrád felé halad. A széles, teljesen átlagos minőségű út a Dunán is áthalad, bilétát csak az autópályára hajtáskor kell húzni, amit annak elhagyásakor kell majd kifizessünk.

Autóval Pargára, Görögországba egyénileg

A szerb főváros körül az utóbbi években átadták az elkerülő egyes szakaszait, ám ezt nem feltétlenül volt muszáj használni, és sokan bementek Belgrádba, mivel gyakran gyorsabban át lehetett rajta haladni, mint az elkerülőt használva.

Parga autóval, Görögország Szerbián át
2023 nyaráig sokan bementek Belgrádba, mert ez volt a gyorsabb út

Ez már a múlt, ugyanis a belgrádi elkerülőt 2023 nyár közepén befejezték és az utolsó szakaszt is átadták. Ezzel immár az elkerülő autópálya teljessé és megszakítás nélkülivé vált, így 2024-ben a Belgrád elkerülőn lehet gyorsabban menni, és már nem kell bemenni a városba és átszelni azt, ha gyorsabban akarunk haladni.

Belgrád elkerülő út
A Belgrádot elkerülő út elkerülő teljessé vált

Belgrádot elhagyva dimbes-dombos szakaszok váltják a sík részeket, és egészen az ország déli részén található Leskovac városig autópálya vezet. A pályán fizetőkapukkal a belgrádi fizetőkapuk után már csak akkor találkozhatunk, ha lehajtunk az autópályáról, ugyanis az autópálya végig az észak-macedón határig vezet.

Leskovac várostól régebben az autópályát kanyargós és lassú haladású főút váltotta fel, ám amióta 2019-ben átadták az egészen Észak-Macedóniáig tartó pályaszakaszt, sokkal gyorsabbá vált a haladás. Ez a szakasz, Predejane környéke meglehetősen hegyes-völgyes, és csak kis időre simul ki helyenként.

Pargára autóval Szerbián át, út Görögországba

Benzinkutakból viszonylag sok van a szerb autópályán, az olyan nemzetközi márkák is képviseltetik magukat, mint a MOL vagy az OMV. A nagy kutakon bankkártyával is lehet fizetni, és viszonylag kulturált mosdókat biztosítanak. A legközelebbi kutakat táblák is jelzik az út mentén, így a tankolás könnyen kalkulálható.

A kiírt sebességkorlátozásokat mindenhol érdemes betartani, mivel a rendőrök bárhol traffipaxozhatnak az út mentén. Ettől függetlenül Szerbiábn az autópályákon még átlagsebesség mérés is van, azaz kaputól kapuig nem léphetjük át a megengedett sebességet, mert mérik, hogy mennyi idő alatt tesszük meg az utat, és ha rövidebb idő alatt, mint azt a maximális sebességgel megtehetnénk, büntetést von maga után.

A Pargára autóval történő utazásnak a szerbiai útvonal a leghosszabb része kilométerben és időben is.

Az Észak-Macedón szakasz Görögország felé autóval

Észak-Macedónia nagy részén szintén az E75-ös nemzetközi autóút és autópálya vezet végig, ahol néhány fizetőkapunál szintén megáll néhány percre a forgalom. Fizetőkapu néhány éve még csak három volt, míg manapság már minimum öt van belőlük: egy átlagos személyautóval az országon áthaladás a fizetőkapukon összesen 5-6 Euró körül van, mivel a legtöbb kapu egy-másfél Eurót kér, a kapuk előtt mindig ki van írja, mennyi a pontos díj. Az országban hegyvidék és sík terület egyaránt megtalálható, de a kb. 200 kilométeres szakasz ennek ellenére csak helyenként tűnik változatosnak.

Szkopjét, Észak-Macedónia a szerb határhoz viszonylag közel fekvő fővárosát az autópálya elkerüli, ám mivel mindössze néhány kilométerrel, így akár meg is látogathatja aki szeretné. Az országban az E-75 út mellett kevés az olyan nagy benzinkút, mint Szerbiában, és nincs belőlük annyi. Nemzetközi márkák nincsenek, a legtöbb a helyi illetőségű Makpetrol állomás, cserébe ebben az országban a legolcsóbb az üzemanyag az egész útvonalon, és általában sokkal olcsóbb mint Görögországban. A teljesen noname kutak kivételével, a nagyobb állomások üzemanyagának minőségével általában nincs gond: sokan a Görögországba történő határátlépés előtt meg is tankolják az autót.

Ha 2024-ben Pargára autóval megyünk (de ideértve Lefkada, Korfu és Görögország más nyaralóhelyeit is), akkor Észak-Macedóniában töltjük a legkevesebb időt az utazásunk során.

A görögországi autós útvonal Parga, és Görögország nyugati része felé

Észak-Macedónia-Görögország határát Gevgelijánál / Evzoninál lépi át a legtöbb autós, ahonnan egészen Thessaloniki városig szinte egyenes és meglehetősen széles út vezet. Van, aki Nyugat-Görögország felé a Bitola / Niki határátkelőt preferálja, mert Evzoni határátkelőnél előfordulhat nagyobb várakozás is a nyári időszakban, ilyenkor hamarabb le kell térni az E-75-ről.

A legkönnyebbnek számító vonalvezetésű, Evzoni átkelőn keresztülhaladó út a görög határ átlépését követően Thesszaloniki város alatt ágazik el először Katerini és Athén felé, majd ha Parga, Lefkada vagy Korfu felé tartunk, az E75-ről ezt követően nem sokkal az E90 (A2, Egnatia Odos) autópályára kell rátérjünk Veroia – Kozani – Grevena – Ioannina felé, amely már egyenesen Görögország nyugati részére visz. Az A2, avagy Egnatia Odos Görögország egyik legújabb és legmodernebb autópályája, nagy része hegyvidékes területeket szel át, számos hidat és alagutat útba ejtve.

A görög autópálya Parga, Lefkada és Korfu felé

Az A2-n fizetőkapuk sorakoznak időnként, de fontos információ és érdemes rá figyelni, hogy benzinkút nagyon hosszú ideig nincs ezen a pályán, és általános pihenőhelyből is igen kevés található.

Görögország nyugati felére átérve a legegyszerűbb útvonal a Pargára autóval érkező számára az, hogy majdnem Igoumenitsáig, az Egnatia Odos végéig elautózunk az Egnatia Odos (A2) autópályán, majd a pályáról Igoumenitsa előtt kb. 20 kilométerrel lefordulunk. Ezt a lejáratot külön tábla is jelzi, amin Parga is szerepel: innentől a város már szinte mindenhol ki van táblázva, és a pályától már csak kb. harminc kilométer lesz a távolság széles, jó minőségű főúton.

Parga autós útvonal
Az Egnatia Odos autópályáról itt kanyarodunk le Parga felé

A főútról a lekanyarodás egyenesen a városba a Kalodiki-tó (Valtos Kalodikiou, görögül Βάλτος Καλοδικίου) mellett történik, amely táblákkal is jól és időben jelezve van, majd pár perc múlva déli irányból, a Lichnos beach mellett elautózva meg is érkezünk Pargára autóval.

Szállásinfó, ha egyénileg autóval utazunk

Ha útra kelünk Pargára autóval, a szállást mindig ajánlott előre kinézni és utazás előtt lefoglalni. Ennek egyszerűen az az oka, hogy Parga egy kicsi város, korlátozott számú szálláshellyel, viszont a kis mérete ellenére elképesztően népszerű a különféle nemzetek között. Rengeteg görög, angol, olasz, román, szerb turista jár ide nyaralni, közülük sokan egyénileg autóval. Aki korábban volt már itt, tudja: a nyári hónapok során a város és környéke szó szerint teljesen megtelik, és természetesen nem csak a strandok, de a szállások is tele vannak.

Aki nagyon sokat hezitál, kivár a foglalással a nyaralás előtti napokig, vagy rosszabb esetben úgy gondolja, hogy a helyszínen majd biztosan egymást érik az olcsóbb szállások Pargán, ők az esetek többségében nagyot fognak csalódni ilyen téren, pláne júliusban vagy augusztusban. Egyéni autós utazásnál érdemes biztosra menni, és ha ide jövünk, foglaljunk előre.

Ami megszívlelendő, hogy foglalás előtt nézzük meg a szállás értékelését és a képeit. Ehhez csak kattintsunk erre a linkre vagy a képre, ahol árakat is kalkulálhatunk, véleményeket olvashatunk és előre foglalhatunk is.

Parga nyaralás egyénileg

Mindenképpen említést érdemel, hogy sok külföldi nyaraló miatt Pargán a szállásárak nem a legolcsóbbak Görögországban, vannak ennél a városnál érezhetően olcsóbb szállásokkal rendelkező nyaralóhelyek is. Aki szeretne a környéken nyaralni, de nem szeretné megfizetni Parga szállásárait, azoknak érdemes lehet megnéznie a közeli falvakban Anthousa vagy Ammoudia apartmanjait. Ezeken a helyeken gyakran valamivel olcsóbbak az apartmanok, de ezek a helyek Pargától valamivel messzebb találhatóak.

Ha Görögország nyugati részén nem ragaszkodunk Pargához, hanem máshol is szétnéznénk szállások után, akkor kattintsunk ide vagy az alábbi képre, és válogathatunk az apartmanok és szállodák közül az északon fekvő Syvota nyaralóhelytől a délebben fekvő Prevezáig.

Epirusz Görögország szállás

Parkolás

Amennyiben autóval megyünk Pargára, érdemes számítani rá, hogy a parkolás vagy a belvárosi fizetőparkolók valamelyikében, vagy pedig ingyenesen a városon keresztülmenő főút mellett, vagy szintén ingyenesen a központtól távolabbi utcákban megoldható, amennyiben a szálláshelynek nincs saját parkolója. A parkolás Parga érzékeny pontja, erről feltétlenül érdemes elolvasni a Parga útikönyben leírt információkat és fontos tudnivalókat.

Parkoló
Az egyik fizető parkoló Pargán – ha fontos az autó épsége, megfontolandó

Utasbiztosítás – érdemes-e kötni, és milyet?

A mi véleményünk és sok más nyaraló tapasztalata alapján ne induljunk el utasbiztosítás nélkül Görögországba, ugyanis kint nagyon drágák az egészségügyi szolgáltatások, és ha váratlan dolog történik, az rengeteg pénzbe kerülhet. Egy utasbiztosítás fejenkénti pár ezer Forintos költsége messze eltörpül amellett, ha nem várt problémánk vagy bajunk történik az úton.

Utasbiztosításként a mi ajánlásunk az EUB utasbiztosítása, amely nagyon sok szükséges és fontos dolgot tartalmaz. Az EUB az egyetlen utazási szakbiztosító, ami kifejezetten utasbiztosításokra specializálódott, Görögországban nagyon jó szolgáltatói lefedettséggel, és a lehető legtöbb dologért, pl. a helyszíni ellátások döntő többségéért nem kell a helyszínen fizessünk, mert azt a biztosító megoldja.

2024-es utasbiztosítási kalkulátor és online kötés itt!

Görögország utasbiztosítás

Kellemes utazást kívánunk Pargára autóval vagy motorral Szerbián és Észak-Macedónián keresztül, valamint szép élményeket a nyaraláson!

Apartmanok és szállodák Görögország nyugati részén az Epirusz régióban, ahol Parga is található!
error:
Scroll to Top