Ali Pasa vára

Az Ali pasa vára a Pargától alig néhány kilométerre fekvő Anthousa falu egyik legjobb látnivalója, melyről az egyik legszebb kilátás nyílik Parga környékére. Ali Pasa vára (Ali Pasha Castle of Rapeza, Κάστρο Αλή Πασά) Görögország ezen régiójának egyik török kori történelmi emléke, melyet gyakran keresnek fel a közelbe látogató utazók is.

Ali pasa vára (Ali Pasha Castle) Anthousa Parga

Ali Pasa vár tudnivalók

A Parga látnivalói közé tartozó Ali Pasa vára (Ali Pasha Castle, Κάστρο Αλή Πασά) egy része még ma is viszonylag jó állapotnak örvend, de a falakon belül jócskán vannak romosabb, elhanyagoltabb részei is. Görögország nyugati felének erődjét az 1800-as évek elején építették a törökök a környék védelmére, akik megfigyelőállásként is használták.

Ali pasa vár információk Anthousa Parga

Ali Pasa erődje nem csupán a Jón-tenger, de a szárazföld belseje felől érkezők számára is elrettentő hatással bírt, köszönhetően a négyszáz méter magasra emelkedő hegy adta tekintélynek, és a falakról akár több mint 30-40 kilométeres látótávolságnak.

Ali pasa vár kilátás Pargára

Ali Pasa erődje ma parga környékének egyik látnivalója

Az erődöt manapság elsősorban kevésbé történelmi múltja, mint inkább a szinte egyedülálló, Parga városra és környékére nyíló panoráma miatt keresik fel az ide látogatók. A falakról nem csupán a közeli Agia (Αγία) és Anthousa (Ανθούσα) települései, de a némileg távolabb eső Parga városa, az előtte elterülő öblök, a szárazföld távolabbi hegyei is remekül kivehetőek. Akinek éles a szeme, délen akár még a kék strandjairól híres Lefkada szigetét is láthatja.

Ali Pasa erőd Parga látnivalók kisvonattal

A környékbeli dombokon szinte mindenhol sűrű növényzet zöldell, a kopár területek egyáltalán nem jellemzőek az itteni tájra, mely Parga térségére és az Epirusz régiójára egyaránt jellemző.

Amit tudni érdemes

A belépés Ali Pasa várába egész évben ingyenes, nyitva tartása folyamatos, ráadásul itt szinte soha nincs tömeg. A vastag falakon belül legtöbbször csak néhány nyaraló bóklászik, az udvarok és a helyiségek szobái az ürességtől csendesek. A megközelítéshez fontos információ sok Parga városában nyaraló részére, hogy az Ali Pasa erőd a pargai kisvonat (Parga train) egyik megállóhelye is a menetrend szerint.

Ali pasa vár parkoló

Ali Pasa vár információk

  • Nevei: Ali Pasa erődje, Ali Pasha Castle of Rapeza, Κάστρο Αλή Πασά
  • Parga 480 60, Görögország (Anthousa falu)
  • Koordináták: 39.298635, 20.367352
  • Nyitva tartás: 0- 24
  • Belépő díj: ingyenes
  • Parga – Ali Pasa vár távolság: kb. 8 kilométer

Vélemények

A vélemények Ali Pasa váránál a kilátási pontját hangsúlyozzák ki, viszont hozzáteszik, hogy az ide vezető út Anthousából kanyargós és szűkös. Mivel a belépés ingyenes, a vár belseje időnként elhanyagolt lehet, kevésbé tartják karban.

Ali Pasa erőd vélemények Parga
error: www.parga.hu
Scroll to Top