Ali pasa vára

Ali Pasa vára

Az Ali pasa vára a Pargától alig néhány kilométerre fekvő Anthousa falu egyik érdekes látnivalója, ahonnan az egyik legszebb kilátást kapjuk Parga környékére. Ali Pasa vára (Ali Pasha Castle of Rapeza, Κάστρο Αλή Πασά – Ανθούσα Πάργα) Görögország ezen régiójának egyik fontos török kori történelmi emléke, melyet gyakran keresnek fel a közelbe látogató utazók is.

Ali pasa vára (Ali Pasha Castle) Anthousa Parga

Ali Pasa vár tudnivalók

A Parga látnivalói közé tartozó Ali Pasa vára (Ali Pasha Castle, görögül térképeken Κάστρο Αλή Πασά – Ανθούσα Πάργα) egy része még ma is viszonylag jó állapotnak örvend, főleg a külső falai, de beltérben jócskán vannak romosabb, elhanyagoltabb részei is. Görögország nyugati felének erődjét az 1800-as évek elején építették a törökök a környék védelmére, és megfigyelőállásként is használták az ellenség szemmel tartására.

Ali pasa vár információk Anthousa Parga

Ali Pasa erődje nem csupán a Jón-tenger, de a szárazföld belseje felől érkezők számára is elrettentő hatással bírt, köszönhetően a négyszáz méter magasra emelkedő hegy adta tekintélynek, a falakról akár több mint 30-40 kilométeres látótávolságnak, és a benne állomásozó török csapatoknak.

Ali pasa vár kilátás Pargára

Ali Pasa erődje ma Parga környékének egyik látnivalója

Ali Pasa erődjét Anthousa falu mellett manapság elsősorban kevésbé történelmi múltja, mint inkább a szinte egyedülálló, Parga városra és környékére nyíló panoráma miatt keresik fel az ide látogatók. A falakról nem csupán a közeli Agia (Αγία) és Anthousa (Ανθούσα) települései, de a némileg távolabb eső Parga városa, az előtte elterülő öblök, a szárazföld távolabbi hegyei is remekül kivehetőek. Akinek éles a szeme, délen akár még a kék strandjairól híres Lefkada szigetét is láthatja.

Ali Pasa erőd Parga látnivalók kisvonattal

A környékbeli dombokon szinte mindenhol sűrű növényzet zöldell, a kopár területek egyáltalán nem jellemzőek az itteni tájra, mely Parga térségére és az Epirusz régiójára egyaránt jellemző.

Amit tudni érdemes

A belépés Ali Pasa várába egész évben ingyenes, nyitva tartása folyamatos, ráadásul itt szinte soha nincs tömeg. A vastag falakon belül legtöbbször csak néhány nyaraló bóklászik, az udvarok és a helyiségek szobái az ürességtől csendesek. A megközelítéshez fontos információ sok Parga városában nyaraló részére, hogy az Ali Pasa erőd a pargai kisvonat (Parga train) egyik megállóhelye is a menetrend szerint.

Ali pasa vár parkoló

Ali Pasa vár információk

 • Nevei: Ali Pasa erődje, Ali Pasha Castle of Rapeza, Κάστρο Αλή Πασά – Ανθούσα Πάργα
 • Parga 480 60, Görögország (Anthousa falu)
 • Koordináták: 39.298635, 20.367352
 • Nyitva tartás: 0- 24
 • Belépő díj: ingyenes
 • Parga – Ali Pasa vár távolság: kb. 8 kilométer

Vélemények

A vélemények Ali Pasa váránál a kilátási pontját hangsúlyozzák ki, viszont hozzáteszik, hogy az ide vezető út Anthousából kanyargós és szűkös. Mivel a belépés ingyenes, a vár belseje időnként elhanyagolt lehet, kevésbé tartják karban.

Ali Pasa erőd vélemények Parga

Egyénileg autóval vagy motorral lehetséges eljönni, illetve Pargából a városnéző kisvonattal.

Parga Görögország szállás vélemények
A klassz útikalauz Pargához
 • Parga részeinek, utcáinak részletekbe menő bemutatása
 • A környék látnivalóinak leírása
 • Kistemplomok, rejtett gyöngyszemek
 • Tudnivalók a helyi parkolásról részletesen
 • Információk a strandokról, a strandok eléréséről, megközelítéséről, az ottani parkolásról
Minden ami fontos vagy érdekes Pargán és környékén 2024-ben.
Scroll to Top