Lefkada sziget

Lefkada

A Görögország északnyugati felén fekvő Parga városától alig másfél órás autózással érhető el Lefkada szigete (Lefkada island, görög nyelven Λευκάδα), mely sokak szerint a legszebb görög szigetek egyike. Lefkada a strandjairól messze földön híres, melyet nem csupán Görögország legkékebb tengerpartjai miatt érdemes meglátogatni, hanem más erősségei is vannak.

Miért érdemes ide utazni? Milyen vélemények vannak róla? Érdemes-e Pargáról Lefkadára átmenni? Mik a legjobb strandjai és látnivalói?

Lefkada sziget

Lefkada megközelítése

Bár Lefkada (Λευκάδα) egy sziget Görögországban, azaz a szárazföldtől teljesen különálló földdarab, mégsem kell kompoznunk hozzá, és így elérése meglehetősen egyszerű. Amennyiben Parga irányából, északról érkezünk Lefkadára, az észak-déli irányú főút Preveza (Πρέβεζα) városa, illetve Prezeva repülőtere mellett egy tenger alatti alagúton halad át, majd közvetlenül a sziget bejáratánál egy pontonhíd köti össze a szárazföldet és a szigetet, így téve rendkívül egyszerűvé a megközelítést.

Lefkada megközelítés, híd, alagút

Lefkada azért is népszerű a Magyarországról egyénileg autóval vagy repülővel érkező utazók körében, mert a viszonylag könnyen megközelíthető görög szigetek közé tartozik. Amennyiben Pargáról érkeznénk a szigetre, fontos tudnivaló, hogy a Lefkada – Parga távolság kb. 80 kilométer, melynek nagy része széles főút.

Lefkada sziget információk

Miért érdemes meglátogatni Lefkadát?

Lefkada Görögország egyik legzöldebb szigete, melyet télen-nyáron buja növényzet fed, és ez a zöld görög sziget vadregényes tájakban igazán bővelkedik. A sziget neve (Λευκάδα) a nyugati oldal jellegzetesen fehér színű szikláiról származik, melyek egyben szinte védjegyei is.

Lefkada Görögország

A világos színű, meredek sziklafalak, Lefkada ikonikus nyugati oldalának látványa évről-évre nyaralók tízezreit vonzzák a szigetre, melyek közül a magyar nyaralók is egyre többen vannak. Ezen a sziget nem csupán Görögország legszebb strandjai közül van több is, de Lefkada egész Európában is a legjobb tengerpartok közé sorolt szépségű tengerpartokkal rendelkezik, ahol kipihenhetjük egész éves fáradalmainkat.

Ha szállást keresünk Lefkadán, egyszerűen csak kattintsunk ide az apartmanokhoz, studiókhoz, szállodákhoz!

Görögország Lefkada szállás

Mit kell tudni Lefkadáról?

Lefkada legnagyobb városa, egyben fővárosa Lefkadaváros (Λευκάδα), mely a sziget híres pontonhídjának (Floating Bridge „Agia Mavra”
Πλωτή Γέφυρα Αγίας Μαύρας) közvetlen közelében fekszik. Lefkada fővárosa igazán jó helynek számít, mely színes házaival, sétálóutcájával, velencei korokból származó látnivalóival és óvárosával nyűgözi le az ide látogatókat.

Lefkada sziget fővárosa

Lefkada híres nyaralótelepülése a keleti oldalon fekvő Nidri (Nydri, Νυδρί), mely hajókirándulások és szép, pálmafákkal beültetett tengerparti sétálóutca lelőhelye. Nidri legjobb éttermei minden este megtelnek nyaralókkal, és igazi nyüzsgés alakul ki a városban.

A szigeten olyan bájos, nyaralók által is látogatott helyek vannak, mint a halászfalu hangulatú Vasiliki (Βασιλικη) Lefkada déli részén, a nyaralók által szintén kedvelt Nikiana (Νικιάνα), vagy Lefkada nyugati oldalának egyik legszebb fekvésű kisvárosa, Agios Nikitas (Άγιος Νικήτας).

Nidri Lefkada

Ez a sziget azért is sokoldalú hely Görögországban, mert a lefkadai falvak és városok között a kis halászfalvakat, hegyi településeket és a nyüzsgő nyaralóvároskákat egyaránt megtaláljuk, ahol éttermek, üzletek tucatjai működnek.

Mik Lefkada látnivalói, mit érdemes megnézni?

Lefkada legjobb látnivalói közé ugyan sokak szerint csak a híres strandok tartoznak, de ez egy gyakori félreértés, ugyanis látnivalók terén is sok minden található itt, hasonlóan Parga környékéhez. A látnivalók között ugyanis meglátogathatjuk az egyik legszebb helynek számító világítótornyot (Φάρος Ακρωτηρίου Λευκάδας), mely Cape Doukato néven a sziget legdélebbi pontja is.

A lefkadai látnivalók közé tartoznak a velencei idők történelmi emlékei, több középkori templom, a zöldellő hegyek túraútvonalai, a legjobb kilátási pontok, sőt még kicsi, de érdekes múzeumok is működnek a szigeten.

Az egyik legszebb templom és lefkadai látnivaló a Faneromeni kolostor (Faneromeni Monastery, Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης), mely egyszerűen megközelíthető, és bent hangulatos kolostorudvar vár, az épület előtt szép kilátással a partvidékre. A kolostorban még egy kis állatkert is helyet kapott.

Lefkada látnivalók

Lefkada sziget legnagyobb erődje az Agia Mavra vár (Agias Mavras Fort, Κάστρο Αγίας Μαύρας), mely velencei korból származik, méretes falai Lefkada fővárosához közel látogathatóak meg. Vízesést is találunk Nidri közelében (Dimosari vízesés, Dimosari Waterfalls), melynek megközelítése egy jóleső kis túrázással is felér. Lefkada rejtett gyöngyszemei között még barlangtemplomokat, remek kilátási pontokat, a városokban rejtőző műemlékeket láthatunk, ezekhez nagyon ajánlott elolvasni az általunk is nagyon kedvelt lefkadai útikalauzt, amely nagyon sok hasznos és érdekes dolgot tartalmaz a Lefkadára utazó nyaralóknak.

Lefkada útikönyv

Lefkada strandjai

Lefkada sziget legjobb strandjait a nyaralók közül sokan tartják Görögország legszebb strandjainak, melyek egyedi, ‘Lefkada kék’ színükkel varázsolnak el rengeteg nyaralót. Ezek a strandok elsősorban Lefkada nyugati oldalán találhatóak, jellemzőjük a fehéres-szürkés aprókavics és kavics.

Lefkada strandjai, tengerpartjai

Homokos strandok véleményünk szerint nem igazán jellemzőek Lefkadára, teljesen homokos tengerpartot itt nem találunk sehol, leginkább csak homokos foltokat. A szigetnek egyik érdekes tulajdonsága a lefkadai hullámzás, mely a nyugati parton a csodálatosan világoskék színvilágot adja a strandoknak.

Lefkada legszebb strandjai között megtalálható a Porto Katsiki beach (Παραλία Πόρτο Κατσίκι), az Egremni beach (Paralia Egkremni, Παραλία Εγκρεμνοί), a Kathisma beach (Paralia Kathisma, Παραλία Κάθισμα), illetve a Mylos beach (Παραλία Μύλος), de számos más tengerpart is van, melyeket érdemes megnézni.

Lefkada strandjai

Lefkada keleti oldala szelídebb, lankásabb, a strandok kisebb öblök, melyek zöldeskék színekben játszanak. Keleten olyan strandokat találunk, mint az Agiofili beach (Παραλία Αγιοφύλλι), az Afteli beach (Παραλία Αφτέλι), Nidri strandja (Nidri beach), Vasiliki strandja (Vasiliki beach), a kempingjei miatt is ismert Desimi beach vagy a Mikros Gialos beach.

Lefkada strandjai keleten Afteli

Hol érdemes szállást foglalni Lefkadán?

Amennyiben szeretnénk egy apartmant vagy studiót foglalni Lefkadán, sok lehetőségünk van, mert a sziget több száz kiadó szállás van. Ami fontos, és a lefkadai szállásokra kiemelten igaz, hogy érdemes előtte a véleményeket mindig elolvasni a szállásfoglaló oldalakon, ugyanis egy alacsony pontot kapott szállást általában nem véletlenül értékelnek kevesebbre.

Lefkadán a legtöbb szállás olyan helyeken kiadó, mint Nidri, Vasiliki, Nikiana, Lygia, Lefkadaváros (Lefkada), Agios Nikitas, Tsoukalades, melyek a nyaralók körében kifejezetten kedvelt helyek, és megtekintésre érdemesek szálláshelyként is. A híres nyugati oldalon is vannak szállások, de ott a hegyvidék miatt a legtöbb szállás hegyen van fent, egyetlen kivételt a nyugati parton Agios Nikitas és Agios Ioannis jelent.

Lefkada apartmanjai, szálláshelyei

Sol szállás van Lefkadán, de akinek fontos a tisztaság, az elhelyezkedés, vagy a tulajdonos hozzáállása, érdemes a 8.5 feletti értékelésű, általában jó véleményeket tartalmazó szállások közül foglalni.

Kattintsunk ide vagy a képre a sziget szállásaihoz, studióihoz, apartmanjaihoz, illetve a nyaralói véleményekhez!

Lefkada apartman, studió

Érdemes átmenni Lefkadára Pargáról?

A Parga városába és környékére egyénileg, autóval utazók közül sokan meglátogatják Lefkadát, hiszen mindössze másfél órás autózás után teljesen más látvány és hangulat várja a nyaralókat. A Pargától kb. 77 kilométerre délre elterülő Lefkada megközelítése is aránylag egyszerű, hiszen Pargától déli irányban főút (a 18-as út) is vezet a sziget irányába, mely jól járható.

Parga Lefkada útvonal

Sokak véleménye az, hogy Pargán legalább egy hetet töltünk és már megismertük a várost és környékét, Görögországban Lefkada meglátogatását is érdemes megfontolni autóval. Arra nem érdemes számítani, hogy egy-két nap alatt teljesen megismerjük ezt a szigetet, de egy kis betekintést nyerhetünk, milyen Görögország eme szép szigete, és milyen lenyűgöző strandjai vannak.

Lefkada információk

  • Megközelíthetőség: autóval, motorral, busszal, repülővel (Parga – Lefkada távolság: kb. 80 km)
  • Magyar nyelvű weboldal: lefkada.hu
  • Koordináták: 38.835814, 20.710746
  • Lakosság: kb. 25.000 fő
  • Főváros: Lefkadaváros
  • Lefkada legjobb strandjai nyugaton: Porto Katsiki beach, Egremni beach, Mylos beach, Kavalikefta beach, Megali Petra beach, Kathisma beach, Agios Ioannis beach, Gialos beach, Avali beach
  • Lefkadai strandok keleten: Agiofili beach, Afteli beach, Ammousa beach, Nidri beach, Vasiliki beach, Mikros Gialos beach, Desimi beach, Nikiana beach, Lygia beach, Episkopos beach, Lakka beach
  • Szállások Lefkadán: apartmanok, studiók, szállodák (új lapon nyílik)
Lefkada

Amennyiben külön nyaralást tervezünk erre a szigetre, vagy egyszerűen csak érdekel ez a hely, mi nagyon erősen ajánljuk a Lefkada digitális útikönyv alapos átnézését. Az utazóközönség véleménye szerint nincs ennél jobb útikalauz Lefkadáról, mert nagyon sok fontos tudnivaló van benne, titkok és rejtett gyöngyszemek, és nekünk is nagyon sokat segített. Itt lehet elolvasni.

Kellemes utazást kívánunk, szép élményeket Lefkada strandjainak, látnivalóinak megismerésében!

Lefkada vélemények

Lefkadát a vélemények nagyon dicsérik, mint nyaralási helyszínt Görögországban. A legtöbben a nyugati part strandjait emelik ki, a lefkadai kék tengerszínt, és nem utolsó sorban viszonylag könnyű megközelíthetőségét. A nyaralók véleményéhez Lefkada szigetéről mi is csatlakozunk, mert valóban nagyon szép sziget, és ha több napot van lehetőségünk a szigeten tölteni, nem érdemes habozni.

Görögország Lefkada szállás
Apartmanok és szállodák Görögország nyugati részén az Epirusz vidéken, ahol Parga is található!
Kattints a képre az ablak bezárásához, és nézd meg a legjobb helyi szállásokat!
error:
Scroll to Top