Paxos sziget (Paxi)

Paxos sziget Paxi

A Parga városától légvonalban alig húsz, Korfutól pedig mindössze tizenöt kilométerre található a Jón-tenger egyik legbájosabb szigete, Paxos (Paxi). A kis méretű, alig 30 négyzetkilométeres Paxos (Paxi) sziget azért érdekes a Pargán nyaralók számára, mert kedvelt célpontja a fakultatív hajókirándulásoknak, melyek Parga és Korfu kikötőiből futnak ki.

Paxos információk

A csodásan kristálytiszta vizű tengerparti öblökkel, hangulatos kikötővároskákkal megáldott Paxos sziget (Paxi) állandó lakossága mindössze 2200 fő, akik elsősorban az idegenforgalomból, a megtermelt olívaolajból, és a halászatból keresik kenyerüket.

Paxos sziget (Paxi) információk

Megközelítés

Mivel Paxos nem rendelkezik saját repülőtérrel, kizárólag kompok és hajójáratok kötik össze a görög szárazfölddel. A sziget legtöbb pontját a tömegturizmus még manapság is jobbára elkerüli, és így Paxos sok tekintetben érintetlen maradhatott. Szállodák például szinte egyáltalán nincsenek a szigeten, az ide utazóknak apartmanokban és a lakosok kiadó házaiban van lehetőségük megszállni.

Földrajzát tekintve Paxos keleti, a görög szárazföld felé eső része lankásabb, míg a nyugati, nyílt tenger felé néző részei meredekebbek, itt tengerbe meredeken zuhanó sziklafalakat is bőséggel láthat a tengeren hajózó.

Paxos sziget (Paxi)

Paxos nyugati részén a természet több tengeri barlangot is alkotott, amelyeket a nyaralóknak is előszeretettel bemutatnak a fakultatív kirándulásokon. Paxos a legtöbb Jón-szigethez, pl. Lefkada vagy Kefalónia szigetekhez hasonlóan meglehetősen zöld: ameddig a szem ellát, olajfaligetek és fenyőerdők váltják egymást. A magas páratartalom, az éltető görög klíma gondoskodik az állandóan zöldellő növényzetről.

Paxos sziget, Parga látnivalók fakultatív hajókirándulás

Paxos fővárosa, Gaios

Paxos fővárosa, Gaios (Γάιος) a sziget keleti felén, természetileg is látványos helyen fekszik, mivel a településsel szemben két zöldellő sziget is emelkedik a tengerből. A víz itt a szigeteknek köszönhetően szinte csatornaszerűen öleli körbe a várost, melynek kikötőjében vitorlások és csónakok ringatóznak. A tenger mentén a nyaralók is előszeretettel sétálják körbe a partot, nézelődnek Gaios sétányának velencei stílusú épületei között.

Paxos hajókirándulás, látnivalók

Gaiosban található Paxos egyetlen múzeuma is (Μουσείο Παξών), mely a kikötő közelében, egy 1906-ban épült házban működik. Az intézményben a szigeten talált ókori edényeket, szobrokat állították ki, az elmúlt évszázadokból származó görög népviseletek és tárgyak bemutatása mellett.

Paxos sziget, Gaios látnivalók hajókirándulás

A nagyobb, Gaios városhoz közelebb fekvő szigetet Agios Nikolaosnak hívják, míg a kisebb a Panagia nevet kapta. Agios Nikolaoson két kis templom mellett egy velencei erőd romjai találhatóak, amely több száz évvel ezelőtt védte a várost. Az aprócska Panagián egy kis méretű kolostor emelkedik, de ezt leszámítva lakatlan.

A sziget másik, nyaralók körében is közkedvelt városa Lakka (Λάκκα), ami Paxos legészakabbra fekvő települése is egyben. Lakka egy viszonylag tágas, természetes öbölben fekszik, ciprusokkal és mediterrán fenyőkkel körbevéve.

Paxos sziget információk, tudnivalók, hajókirándulás

A part sekély vize gyakran pompázik türkizék és zöld színben, így a nem mindennapi látvány miatt nem csak a kirándulóhajók, de más vitorlások is előszeretettel kötnek itt ki néhány órára. A csendes falucskában a nyaralókat több étterem, szuvenírbolt és kávézó is várja.

Paxos meglátogatása hajóval Pargáról

Aki Pargán vagy a város környékén nyaral, a település kikötőjéből fakultatív hajókirándulások keretében meglátogathatja Paxost és testvérszigetét, Antipaxost. A hajók általában délelőtt Paxos városaiban biztosítanak szabadprogramot, majd délután átmennek Antipaxos strandjaira.

  • Paxos megközelíthetősége: hajóval, komppal
  • Lakosság: kb.2200 fő
  • Főváros: Gaios
  • Nagyobb települések: Gaios (főváros), Lakka, Longos (Loggos)

Paxora saját szervezésben akár autóval is el tudunk jutni, a komp ilyen esetben Igoumenitsából indul. Szállásokat Paxos szigetén (Paxin) ide klikkelve találunk.

Paxos szállás
A klassz útikalauz Pargához
  • Parga részeinek, utcáinak részletekbe menő bemutatása
  • A környék látnivalóinak leírása
  • Kistemplomok, rejtett gyöngyszemek
  • Tudnivalók a helyi parkolásról részletesen
  • Információk a strandokról, a strandok eléréséről, megközelítéséről, az ottani parkolásról
Minden ami fontos vagy érdekes Pargán és környékén 2024-ben.
Scroll to Top