Acheron forrásvidék

Acheron folyó forrás (Acheron Springs)

Parga környékének egyik legszebb és legjobb látnivalója az Acheron forrás, avagy az Acheron Springs (Πηγές Αχέροντα). A Görögországban legendás folyó, az Acheron az ókori mítoszokban az alvilág folyójaként is szerepelt, és megemlítette Homérosz, Vergíliusz, Ovídiusz és Dante is. A görög mitológiában az Acheron folyón, másik nevén a Fájdalom Folyóján keltek át az alvilágba a holt lelkek, itt szállította dereglyéjével őket Kharon, a révész.

Acheron forrás

Milyen az Acheron forrása, és mit kell tudni róla? Hogyan közelíthető meg és milyenek a vélemények, vajon megéri ide eljönni? Képes leírás és beszámoló az Acheron forrásvidékéről, Parga környékének egyik legjobb látnivalójáról.

Milyen az Acheron folyó forrása? (Acheron Springs)

Az Acheron mitológiai folyója nem csak a mesék szüleménye, hanem a valóságban is létezik, ugyanis az Acheron forrásvidéke Parga városától mindössze 30 kilométerre található.

Acheron forrásvidék (Acheron Springs) információk

Amellett, hogy a görög legendákban is szereplő Acheron folyó bárki számára meglátogatható, érdemes tudni, hogy Parga környékének egyik legszebb, és a vélemények szerint az egyik legjobb természeti látnivalója is. Görögországban az Epirusz vidékére sokan azért is utaznak, hogy maguk is megtekintsék ezt a legendás látnivalót, amely kifejezetten üdítő látvány a nyaralófalvakon túl.

Acheron forrás (Acheron Springs)

Az Acheron forrás megközelítése

A Pargától harminc kilométerre fekvő Acheron forrás legegyszerűbben autóval vagy motorral közelíthető meg, de fakultatív programok is érkeznek ide. Ha egyénileg látogatnánk meg az Acheront, a forrás Glyki (Γλυκή) falu mellett található, Pargától délkeleti irányban. Térjünk rá a Görögország nyugati oldalán futó, Parga és Preveza közötti főútra, mely Lefkada felé is megy, majd onnan már táblák mutatják a leágazásokat Acheron Springs felirattal. Amennyiben biztosra mennénk, egyszerűen írjuk be a leírás végén lévő pontos koordinátát navigációnkba, mely ez alapján egyenesen odavezet bennünket a forrás parkolójába.

Acheron forrás megközelítás, koordináta

A forrás a folyó mindkét oldaláról egyaránt megközelíthető Glyki faluból, ahol az utak végén az autókat és motorokat árnyas parkolóban nyílik lehetőség letenni.

Acheron forrás parkoló

Az ingyenes parkolókból indulnak az ösvények az Acheron forrásához, melyeket természetesen táblák is jeleznek. A túra nem túl megerőltető, egyedül a nyáron is rendkívül hideg víz hőmérséklete okozhat meglepetést – az ösvény egy része ugyanis a mederben vezet!

Acheron forrás túra

Miért olyan érdekes az Acheron forrásvidék (Acheron Springs) Görögországban?

Az Acheron folyó természetileg roppant érdekes és egyedi helyszínen, a Pindosz-hegység lábánál lévő sziklákból születik, ugyanis a folyó vizét tápláló források közvetlenül a kövek alól bugyognak fel. A víz még nyáron is intenzív, és ezen a részen nem kell attól félnünk, hogy a helyi időjárás júliusi, augusztusi száraz hónapjai miatt esetleg kiszáradna a folyó.

Acheron forrás Parga

A forrásvidéket hegyek és magas sziklafalak veszik körül, melyeken egész évben zöldellő növényzet él, és teszi a vidéket barátságosabbá.

Acheron folyó és forrás túra ösvény

A turisták számára meglepő lehet, hogy az Acheron környéke inkább emlékeztet közép-európai tájra, mintsem egzotikus, pálmákkal tűzdelt tengerparti részre, mivel a folyó körül évszázadok óta platánfák, tölgyek és bükkök emelkednek.

Acheron folyó Parga környékén, Glyki falu

Az Acheron forrás az egyik legjobb látnivaló Parga körül

Az Acheron folyó legendája és a nem mindennapi látvány miatt a forrásvidék Parga környékének egyik legszebb és legnépszerűbb természeti látványosságának számít, a legjobb látnivalókhoz soroljuk olyan helyek mellett, mint a híres vár.

A remek kis túrát garantáló séta során a kristálytiszta vizű Acheron forrásvidéke, és a környező szurdokvölgy gyalogszerrel is bejárható ösvényeken, sőt a forráshoz is kizárólag gyalog, a hűvös vízben sétálva lehet eljutni.

Acheron forrás (Acheron Springs)

A folyón vadvízi evezős túrák is igénybe vehetőek, helyi éttermekben van lehetőség étkezni, továbbá árusok is gyakran kínálják itt a portékáikat, pl. mézet, édességeket és kézműves termékeket.

Szállás

A forráshoz közeli szálláshelyek a legközelebbi faluban, Glykiben találhatóak, a forrástól pár perces autózásra. Ugyan közel sincs olyan sok szállás itt, mint Parga környékén, de aki szeretne néhány napot eltölteni itt hogy jobban megismerhesse Görögország Epirusz régiójának eme érdekes vidékét, az alábbi szállások közül választhat. Ebbe az érdekes hegyvidéki környezetbe saját szervezésben foglalhatunk szállást, mivel utazási irodáknak itt nincsenek apartmanjaik.

Kattints ide Glyki és az Acheron forrás közelének szálláshelyeihez!

Hotel Eirini Glyki Acheron

Acheron információk

  • Nevei: Acheron forrás, Acheron Springs, Πηγές Αχέροντα
  • Glyki falu, Βουβοποταμος 480 62
  • Koordináták: 39.327554, 20.617337 (északi parkoló)
  • Parga – Acheron forrásvidék távolság: kb. 40 kilométer

Vélemények

Az Acheront a vélemények többsége nagyon dicséri, mint az egyik legjobb látnivalót Parga környékén. A legendás folyó forrása sok nyaraló szerint az utazás egyik legszebb emléke, így az utazók véleménye szerint érdemes meglátogatni egyénileg vagy fakultatív program keretében.

Elsősorban azok számára jelent kihagyhatatlan nevezetességet az Acheron forrásvidéke, akik szeretnek kimozdulni egy tengerparti nyaralás során, egy kicsit túrázni, illetve vevők a különlegességekre. A folyónál a mitológiai jelentőségén túlmutatva néhány emlékezetes pár órát el lehet tölteni, ahol leginkább azok a kalandvágyók értékelik, akik vevők a természeti szépségekre.

Parga szállásaihoz kattintsunk ide, ha pedig az Epirusz régióban mindenfelé megnéznénk a szállásokat, akkor ide klikkeljünk!

Parga szállás apartman
Epirusz Görögország szállás
A klassz útikalauz Pargához
  • Parga részeinek, utcáinak részletekbe menő bemutatása
  • A környék látnivalóinak leírása
  • Kistemplomok, rejtett gyöngyszemek
  • Tudnivalók a helyi parkolásról részletesen
  • Információk a strandokról, a strandok eléréséről, megközelítéséről, az ottani parkolásról
Minden ami fontos vagy érdekes Pargán és környékén 2024-ben.
Scroll to Top