Parga történelme

Parga Görögország régen (Parga történelme)

Mit érdemes tudni Parga történelméről? Miért van sok velencei stílusú ház Pargán? Mikor és miért építték a pargai várat? Olvassuk el Parga történelmét, mely egyben Görögország történelmének egyik fontos fejezete!

Parga történelme a kezdetektől

Parga város eredete az ókori görögök idejére nyúlik vissza: az első írásos emlékek a település létezéséről i. e. 200 körülről származnak, amikor még Toryne (Toryni) néven ismerték. Parga környéke igazán csak a 13. században indult fejlődésnek, amikor a környékbeli, addig hegyekben élő lakosság a török és albán katonák állandó zaklatását megunva miatt a tengerpartra költözött.

A Parga (Πάργα) név is csak ekkortól vált egyre ismertebbé, bár ekkor leginkább még még Ypargos, illetve Paragia névvel illették a környéket. A támadások azonban nem csupán a szárazföld, hanem a tenger felől is érkezhettek, így a város lakói a normannok segítségét kérték egy erőd felépítésében.

A pargai vár, a város védereje

A napjaink híres látnivalójának számító pargai vár elődjének számító erőd az 1300-as évek végén épült az öböl legmagasabb pontjára, ami már viszonylagos védelmet biztosított a tengeri kalózokkal szemben. 1401-ben a város szövetséget kötött a velenci birodalom korfui helytartójával, ami a tenger akkori urainak számító velenceiek védelmét biztosította. A szövetség nem csak katonai segítséget jelentett, a környék gazdasági fellendülését is magával hozta: sokat erősödött a kereskedelem, nagyobb kikötők épültek, a polgárok tehetősebbé váltak.

A velenceiek nem csak a kereskedelmet, de a mezőgazdaságot is jelentősen megerősítették. Parga környékének elhelyezkedése, kiváló klímája lehetővé tették kiterjedt olajfa erdők telepítését, és az értékes olíva olaj előállítását. A város kikötőjéből hamarosan olívával megrakodott hajók indultak szerte a Földközi-tengeren, és gazdagították tovább Pargát és a velenceieket.

A török fenyegetés

A viszonylagos békeidőknek Parga történelmében az Oszmán Birodalom terjeszkedése vetett véget, ami a várost is elérte. 1452-ben a török csapatok a település falai alá értek, és az akkorra a velenceiek által megerősített vár sem tudta megállítani őket. Több éves hódoltság után végül a török csapatok elhagyták Pargát, és a település ismét a velenceiek befolyása alá került.

Parga történelme

A legendák szerint a 16. században maga a félelmetes kalózkapitány, Barbarossa érkezett hajóján a városhoz, és hatalmas sarcot kért a lakosságtól. Mivel a városlakók ezt megtagadták, porig ágyúzta a várost. Természetesen a lakosság velencei segítséggel hamarosan újjáépítette Pargát, és a várat a dombtetőn még jobban megerősítették. Szükség is volt a jelentős erősítésekre: Ali pasa a török sereg élén 1571-ben megtámadta a várost, és hónapokra ostrom alá vonták. A velenceiek békeszerződési ajánlattal fordultak a törökökhöz, akik látva mindkét oldal hatalmas veszteségeit, el is fogadták azt.

Az egyezség több mint 70 évig tartó békét hozott a vidékre, és Parga városa ismét fejlődésnek indult. A törökök a szerződés lejártakor, 1657-ben azonban már nem szerették volna, hogy a velenceiek tovább uralják a környéket, és ismét megtámadták a települést. Három éves háborúskodás után végül a törökök mégis feladni kényszerültek az ostromot.

1797-ben a velenceiek meggyengült birodalma megadta magát Bonaparte Napóleonnak, ezzel Pargát is francia kézre adva. A francia csapatok több évig állomásoztak a város közelében, egészen addig, míg Napóleon waterlooi vereségének hírére fellázadt ellenük a helyi lakosság, és távozásra kényszerítették őket. A lázadást a brit haderő is támogatta, azonban ők csak a Jón-szigeteket szerették volna elfoglalni, hosszú távú céljaikban nem szerepelt a város megtartása.

Parga az angoloknak jó kiindulópontot jelentett Korfu, Lefkada, Kefalónia és a többi környékbeli görög sziget elfoglalásához.

A törökök látták ezt, és mivel még mindig láttak fantáziát a környékben, és jó üzleti érzékkel vételt ajánlottak az angoloknak: 150.000 fontért végül a britek 1817-ben valóban eladták Pargát az Oszmán Birodalomnak. A helyi lakosság ezt arculcsapásként élte meg, hiszen a törökök annyi háborút és fájdalmat okoztak már a helyi embereknek. Az eladás hírére szinte a teljes helyi lakosság, több mint négyezer pargai ember elhagyta a várost, Korfu szigetére menekültek. Féltek a rabszolgasorba taszítástól, illetve attól, hogy az eladás miatt Parga minden eddig kivívott kiváltságát elveszíti.

Parga múltja, történelem

A törökök látva a helyi lakosság távozását, hamarosan saját népüket telepítették Parga házaiba. Az elmenekült lakosok közül többen is visszatértek néhány évvel vagy évtizeddel később, ám akkorra a törökök már teljesen berendezkedtek a városba. Parga török uralmának csak 1913-ban szakadt vége, amikor a várost Görögországhoz csatolták, a törökök végleg pedig elköltöztek a környékről.

Parga Görögország régen

Pargán a turizmus a 80-as évek vége óta van jelen, majd a 90-es és 2000-es években nagyfokú fejlődés vette kezdetét. Rengeteg apartman épült fel vagy újították fel szállásnak, sőt még szállodákat is építettek Parga külvárosában. A belföldi turisták után Parga a nemzetközi nyaralók körében is egyre felkapottabb lett, az utóbbi évtizedben pedig a magyar nyaralók is felfedezték maguknak.

A legtöbb magyar nyaraló egyénileg érkezik autóval vagy repülővel és fedezi fel a várost és környékét, és foglal apartmant vagy szállodát. A festői kisváros sokakat emlékeztet egy szigetre, a tenger színei és Parga hangulata a térséget Görögország legszebb nyaralóhelyei közé emelik.

Görögország Parga szállások

Parga szállásait és a róluk írt véleményeket ide kattintva érhetjük el: kalkulálhatunk árat, és le is foglalhatjuk a kinézett apartmant, studiót vagy szállodát.

Apartmanok és szállodák Görögország nyugati részén az Epirusz vidéken, ahol Parga is található!
Kattints a képre az ablak bezárásához, és nézd meg a legjobb helyi szállásokat!
error:
Scroll to Top