Az Epirusz régió (Epirus)

Epirusz

Az Epirusz (Epirus) név egy méretesebb régiót jelöl Görögország északnyugati részén, melynek Parga városa is az egyik eleme. Az Epirusz régió közigazgatási egységének mérete leginkább egy nagyobb magyar megyéhez hasonlítható: északról Albánia, nyugatról a Jón-tenger határolja. Érdekes információ, hogy a régióba a közeli Jón-szigetek (köztük Korfu, Lefkada, Kefalónia, Zakynthos szigetekkel) már nem tartoznak bele, mivel ők külön közigazgatási egységet jelentenek Görögországon belül.

Epirusz vidék Görögország

Az Epirusz régió központja, Ioannina

Az Epirusz régiójának legnagyobb települése, és egyben fővárosa Ioannina (Joánina, görög nyelven Ιωάννινα), ami 70.000 fős lakosságával egy nyüzsgő, viszonylag nagy méretű görög város. A településnek saját egyeteme is van, több ezren tanulnak itt évről-évre, és még Pargáról és Lefkada szigetéről is járnak át tanulni. A több, mint 1500 éves múltra visszatekintő Ioannina mellett egy tó is fekszik, ami kedvelt szabadidős elfoglaltságot is jelent a település lakóinak.

Ioannina emellett számos történelmi látnivalót nyújt az ide látogatóknak. A városközpontban megtekinthető vár (Castle of Ioannina, Κάστρο Ιωαννίνων), a Perama barlang (Perama Cave, Σπήλαιο Περάματος), illetve a török korból származó mecsetek emlékei, az ezüstmúzeum (Silversmithing Museum, Μουσείο Αργυροτεχνίας) csak néhány Ioannina legjobb látnivalói közül.

Az Epirusz földrajza

Az Epirusz régió területe főként hegyes-völgyes földrajzzal rendelkezik: a Dinári hegység északról Albánia felől, míg a Pindosz hegység keleti irányban határozza meg a térség, és egyúttal Nyugat-Görögország geológiáját. Az Epirusz térség legmagasabb csúcsa a Smolikas hegy (Oros Smolikas), amely 2637 méterrel nyúlik a tengerszint feletti magasság fölé. A régió az egyik legzöldebb, erdőkkel leginkább tűzdelt egész Görögország szerte: a hegyeket, dombokat hatalmas kiterjedésű fenyvesek borítják.

Epirusz vidék Görögország

Az Epirusz térségben számtalan természeti és történelmi látnivaló várja az érdeklődőket: itt található többek között a gyakran Európa Grand Canyonjának is hívott Vikos szurdok (Vikos kanyon, Vikos Gorge, Φαράγγι Βίκου), az alvilág mítoszaiból ismet Acheron folyó és annak csodaszép forrásvidéke (Αcheron Springs, Πηγές Αχέροντα), az ókor híres jósdája és színháza Dodona, a Zalongo szoborcsoport, az alvilág kapujaként elhíresült Nekromanteion, Nikopolisz romjai, és még ezernyi más érdekesség az ókortól napjainkig.

  • Az Epirusz régiójának legnagyobb városai: Ioannina (főváros), Preveza, Arta, Parga, Metsovo, Igoumenitsa, Syvota
  • A körzet lélekszáma: kb. 335.000 fő
  • Terület: kb. 9200 négyzetkilométer

Az Epirusz szállásai

Mivel Görögország meglehetősen nagy méretű területérő van szó, az Epirusz térségébe sok kisebb-nagyobb város és falu tartozik, ahol szállást foglalhatunk. A legnépszerűbbek szállásfoglalásnál egyértelműen a tengerparti pihenőhelyek, mint amilyen Parga, Syvota, Loutsa vagy Preveza környéke. Az Epirusz térség tengerpartjai közelében elsősorban az apartmanházak és a studiók népszerűek, de természetesen szállodákat is találhatunk, aki a nagyobb kényelem híve. A régióban nem csak a tengerparti nyaraláshoz lehet szállás foglalni, hanem a hegyi turizmus is kifejezetten népszerű az olyan látványos helyeken, mint a fenséges Vikos kanyon falvai.

A belföldi görög turisták körében kifejezetten népszerű az Epirusz térsége a könnyű közúti megközelítés miatt, de emellett nagyon sok külföldi is érkezik júnustól szeptemberig az Epirusz partvidékére. A külföldi turisták közül legtöbben egyéni nyaralók érkeznek autóval, mivel a tömegközlekedés nem minden fürdőhely közelében megoldott, és itt nemzetközi repülőtér is egészen délen, Preveza város mellett van, ami a Preveza – Aktion repülőtér (PVK). A külföldi nyaralók közül a legtöbben a nyugat-európai (Németország, Anglia) és kelet-közép európai térségből (Románia, Szerbia) kerülnek ki.

A felkapottnak számító nyaralóhelyek, pl. Parga vagy Syvota térségében a szállások árai általában érezhetően magasabbak, mint az Epirusz vidék kevésbé neves tengerpartjain és falvaiban. Aki szeretne olcsóbban nyaralni a régióban vagy akár Pargához közel, érdemes szétnéznie a térség szállásai után az alábbi képre kattintva.

Epirusz Görögország szállás
Apartmanok és szállodák Görögország nyugati részén az Epirusz régióban, ahol Parga is található!
error:
Scroll to Top