Meteora kolostorok (A Meteorák)

Meteora kolostorok

A legendás Meteora kolostorokhoz, avagy a Meteorákhoz Pargáról és az Epirusz térségéből is eljuthatunk ha nem jártunk még ott, és mi is szeretnénk gyönyörködni a világhíres épületek látványában. Lássuk, milyen információk és fontos tudnivalók vannak, ha Pargáról vagy a környékéről Görögország leghíresebb kolostorait is meglátogatnánk.

A Görögország szárazföldi részének legjobb látnivalói közé tartozó Meteorák Pargáról fakultatív programként vagy akár egyénileg autóval is elérhető, de fontos tudnivaló, hogy aki meglátogatná a térségből a Meteora kolostorokat, egész napos programra számítson. Pargától a kolostorok épületei kb. 190 kilométerre találhatóak, a Pindos-hegység lábánál, Kalambaka város mellett.

Meteórák Görögország

Ha Pargáról vagy a környékről indulunk a Meteorákhoz (Μετέωρα), ez személyautóval utazva két és fél – három órás, busszal pedig három – négy órás utazást jelent a célig. A szervezett fakultatív programok ehhez mérten szintén egy teljes napot tesznek ki, a kora reggeli óráktól egészen az esti hazaérkezésig tartanak.

Információk a Meteorákról

A kolostorok ma Görögország legnépszerűbb és legérdekesebb látnivalói közé tartoznak, évről-évre tízezrek zarándolnak el egyedi látványukért. A látványos sziklapillérekre, 120-300 méteres magasságba épült kolostorokat a 14. században alapíthatták, több mint hatszáz évvel ezelőtt. A magasba emelt építmények közül a legtöbbet évszázadokon keresztül kizárólag magas, 30-40 méter hosszú létrákkal, illetve a sziklákhoz rögzített kötélhágcsókon lehetett megközelíteni: az építőanyagokat, az ellátmányt, és a szerzetesek élelmét speciális csörlőkkel és kötelekkel húzták fel kosarakban.

Meteora kolostorok információk

Az itt élő szerzetesek rendkívül spártai körülmények között élték az életüket: szűk cellákban laktak, ivóvizet az esővízből nyertek. Érdekesség, hogy néhány kolostorban nem férfiak laktak, hanem apácák és nővérek. A kolostorok fénykorában, a 16 – 17. században 24 intézmény működött, ám ezek közül már csak néhányat használnak.

A Meteorák

A ‘meteora’, görög nyelven Μετέωρα szó híven jellemzi az építményeket, ugyanis ez az elénk táruló látványra utal: ‘levegőben lebegő’-t jelent. A Meteorák csak a 20. század második felében tettek szert nagy népszerűségre az utazók körében, és ekkortól építették ki jobban a környéküket is. A sziklákba lépcsőket és utakat vágtak, lebetonozták és leaszfaltozták őket, valamint a hegyek és dombok között több hidat is emeltek. Ma már ezeknek az utaknak a segítségével a nagyobb méretű buszok is egészen közel tudnak menni az épületekhez, és a látogatók is egyszerűen, mászás nélkül tudják őket meglátogatni.

A Meteóra kolostorokat a Világörökség részévé is nyilvánították.

Meteora kolostor koordináták: 39.726649, 21.628103

Szállások a Meteoráknál

A Meteora kolostorokhoz a legközelebbi város Kalambaka, amely kifejezetten sok szállást kínál a kolostorokhoz egyénileg utazóknak. Akár egy napos éjszakás tartózkodásról, akár hosszabb itt töltött időről van szó, csak nézzük meg a helyi apartmanokat és studiókat az alábbi linken és foglaljunk.

Kattintsunk ide vagy a képre a Meteorákhoz közeli szállásokhoz… (új lapon nyílik)

Meteora kolostorok szállás Kalambaka

Meteora kolostorok fakultatív program

Ha fakultatív programon veszünk részt, az érkezésünk után lehetőségünk van bejárni egy nagyobb kolostort, megcsodálni a rendkívül egyedi látványt nyújtó tájat és az épületeket. A Meteora kolostorokban vallástörténeti múzeumok is működnek, ahol különféle vallási relikviákat, ikonosztázokat, festményeket lehet megtekinteni. A néhány órás szabadidő végén, a hazaúton a programok általában sort kerítenek egy görög falucskában való megállásra is, ahol vásárlásra, nézelődésre adódik lehetőség. A Meteora kirándulás előtt érdemes gondolni rá, hogy a kolostorokba kizárólag térdet teljesen elfedő nadrággal, valamint vállat fedő kendővel vagy ruhával lehet belépni!

Meteorák Kalambaka
Apartmanok és szállodák Görögország nyugati részén az Epirusz régióban, ahol Parga is található!
error:
Scroll to Top