Parga

Görögország szárazföldi régiójának egyik leglátványosabb és leghangulatosabb városa, melynek környéke természeti szépségéről, kristálytiszta vizű tengerpartjairól, vendégszerető lakosságáról híres. 

Parga, Görögország

 

Parga az ország északnyugati felén, a Jón-tenger partján fekszik, a Görögország 13 tartománya közé tartozó Epirusz régióban. A városkát dimbes-dombos, zöldellő fenyőerdőkkel körülvett környezetének, vadregényes tájainak köszönhetően évről-évre nyaralók ezrei keresik fel. Festői fekvésének köszönhetően könnyedén olyan érzés keríthet hatalmába, mintha ha nem is a szárazföldön, hanem egy görög szigeten nyaralnál! A dombokra emelt, színes házak, a magasba törő vár romjai, a falakra felfuttatott növények, a színpompás virágok olyan egyedülálló hangulatot adnak Pargának, amelyet ha ide látogatsz, garantáltan évekig sem fogsz feledni.

 

Parga

 

A városban és környékén számos felfedezésre váró látnivaló is vár: Parga közelében ered az ókori legendákból ismert alvilági folyó, az Acheron, a kikötőből futnak ki a környező szigetek körül kalandozó kirándulóhajók, középkorban emelt várak falairól láthatod be a környéket, hogy csak néhány lehetőséget említsünk. Parga környéke a tengerpartok rajongóinak is elsőrendű élvezetekkel szolgál, ugyanis a város saját, rendkívül népszerű strandjain kívül néhány kilométeres körzetben számos part várja az itt nyaralókat. A Krioneri, a Piso Krioneri, illetve a Valtos strandok májustól szeptember végéig megtelik napernyőkkel és nyaralókkal, akik élvezik a görög napsütést és a kellemes hűmérsékletű tengervizet. A város közelében több sziget is emelkedik a tengerből: Paxos és Antipaxos Parga előtt a közvetlen szomszédságban, míg Korfu 30 kilométerre északon, Lefkada pedig valamivel távolabban délen.  

 

Parga

Parga látképe az erődből

 

Parga

A város egyik fő strandja, a Krioneri

 

Az idegenforgalom Pargán főként az elmúlt két évtizedben vált fontossá: a 80-as években először a hazai, görög nyaralók fedezték fel maguknak, majd a 90-es évektől kezdődően lassan a külföldiek számára is elsőrangú úticéllá vált. A nyaralókat Parga szerte számos taverna, bár, szupermarket és szuvenírbolt várja, melyek nem csupán a tengerpart közvetlen közelében, de a városban mindenfelé megtalálhatóak. A település szűk, zegzugos utcáit nyaranta szívesen fedezik fel a Pargán nyaralók, a tengerpart menti sétálóutca esténként megtelik élettel. A hagyományos, velencei stílusú házai lépcsőszerűen emelkednek a környező dombokon, ölelik körbe az öblöket, és biztosítanak szép kilátást a bent lakóknak. Parga

 

A település 12.000 fős lakossága elsősorban az ide érkező nyaralók kiszolgálásából, az idegenforgalomból, és a helyi mezőgazdaságból él. 

 

Parga

A várossal szemközt több sziget is emelkedik...

 

Parga

...melyek sokat hozzátesznek Parga jellegzetes hangulatához

 

Parga

Zöldellő dombok és velencei stílusú, színes házak

 

Parga

Parga esti fényekben

 

Parga

Madártávlat Ali pasa várából

 

Parga koordinátái: 39.283751, 20.402992