Antipaxos (Antipaxi)

Paxos testvérszigetét alig több, mint két kilométerre délre találod tőle: a nyaralók számára kizárólag hajóval elérhető, kristálytiszta vizű strandjai párját ritkítják Parga régiójában.

Az érdekes sziklaformációk, a különös boltívek, a magasra nyúló szirtek, és a türkiz színű Jón-tenger a nyaralók egyik kedvenc tengeri látványosságai közé tartoznak. Antipaxi partszakasza a sziget körül bővelkedik természeti csodákban, melyeket az elsősorban Pargából, Syvotából és Korfuról induló fakultatív programok többsége is útba ejt. 

Antipaxos meglehetősen aprócska sziget, alig 5 négyzetkilométeres területen fekszik. Ennek megfelelően lakossága is minimális, állandó jelleggel mindössze százan tartózkodnak a szigeten. Nagyobb város vagy falu nincs itt, az itt élő emberek elszórtan élnek itt. Aszfaltozott út sem vezet mindenhová, többségében kavicsokkal leszórt, murvás utak találhatóak Antipaxoson.

 Antipaxos

 

A sziget két legnépszerűbb strandja a fehér homokos / kavicsos fövennyel, és kristálytiszta, türkizen ragyogó tengerrel rendelkező Vrika és Vroutoumi. A messze földön híres, és sokat fotózott partszakasz előterében már kora tavasztól késő őszig vitorlások tucatjai horgonyoznak, partjára a nyári hónapokban kirándulóhajókkal hozzák a nyaralókat. Az északkeleten fekvő tengerpartra Paxos fővárosából, Gaiosból vízitaxik is hozzák a szép tengerpartok kedvelőit. A partokon időszakosan beach bárok is üzemelnek, ahol frissítőket, szendvicseket, egyszerűbb ételeket árulnak.

 

Antipaxos

 

A sziget belső részei szinte érintetlenek, ugyanis a nyaralókat szállító hajók csak néhány óráig tartózkodnak az ismertebb öblökben. Antipaxos dombjai szőlőültetvényekkel és olajfa ligetekkel borítottak, melyek egész évben zöld színbe borítják a szigetet. A szőlőlugasok évről-évre bő terméssel ajándékozzák meg a mezőgazdasággal foglalkozó lakosokat, akiknek helyi termelésű borait Paxos tavernáiban és boltjaiban lehet megkóstolni, illetve megvásárolni. 

  

 

 Antipaxos

 


Megközelíthetőség: hajóval
Lakosság: kb. 80-100 fő
Főváros: nincs, egyetlen kikötője Agrapidia