Túrázás Parga környékén

Térképes vizuális segédlet az autóval történő pargai nyaraláshoz.

Parga környékén rengeteg, ismertebb és kevésbé ismert túraútvonalat találhatsz. Az ösvények között vannak nemzetközi jelzésekkel jelöltek is, így a tapasztaltabb túrázók is örömüket lelhetik Parga lehetőségeiben. 

A várostól északra és délre egyaránt visznek ezen kívül is ösvények, melyek egy vagy több kiadós séta alkalmával járhatóak be. Parga környékén és az Epirusz térségében a túrázáshoz a legjobb időszak a tavaszi március, április, május hónapok, illetve a szeptember és október. A nyári szezonban a hűvösebb reggelek kivételével a forróság rendkívül megnehezítheti a hosszabb távú gyaloglást, mely gyakran dombos vidéket szel át. Az útvonalak zöme ugyan erdős területeken halad át, közülük nem egy egészen megközelíti a tengerpartot is, ám nincs mindig mindenhol természetes árnyék, így nyáron valamilyen fejfedő feltétlenül szükséges!

A természetjárók ezen a vidéken elsősorban csodálatosan zöld környezetet, és a tiszta, sós tengeri levegőt méltányolják. Nem is kell más, csak egy jó szandál vagy túracipő, friss víz a hátizsákba és némi élelem: ha ezek megvannak, minden adott egy igazán kellemes túrához!

Gördítsd lentebb, ha érdekel két jó kis túra Pargáról!

Túrázás Pargán, túraútvonalak

 

A két legjobb túraútvonal Parga környékén

Parga környékének két legjobbnak számító túraútvonalát másért érdemes végigjárni: az egyiket egy-két érdekes strand miatt, a másikat a parádés kilátásból adódóan. Lássuk melyek ezek!

 

Túra Pargán - Valtos beachtől Sarakino beachig

Az egyik legjobb túraútvonal Parga környékén a Valtos beach nyugati végétől indul, és egészen a csodás Sarakinikó beach-ig visz. Az ösvény közben több kis strandot is útba ejt, többek között az érdekes Agios Sostis sziklastrandját és a barlangtemplomot is. 

A legjobb túraútvonalak Pargán

 

 • Az útvonal a Valtos beach nyugati végéről indul, a kikötő mögött.
  Koordináta: 39.281800, 20.387529
 • Az ösvény első szakasza közben bukkanni az elhagyott Panagia Vlacherna kistemplom romjaira is.
  Aki meglátogatná, koordináta: 39.278929, 20.387700
 • Az útvonal a tenger mellett halad a domborzattól függően, ám mivel a vidéket számos földút szeli át, érdemes figyelni az elágazásoknál.
 • Út közben Agios Sostishoz leágazás visz, a strand koordinátái: 39.285119, 20.354069
 • A túraútvonal hossza Valtostól Sarakinikóig bő 7 kilométeres, dimbes-dombos területet szel át, természetes árnyék sok helyen nincs.
 • A szintkülönbség: kb. 300 méter
 • Sarakiniko, a cél koordinátája: 39.286825, 20.340094

 


Az egyik legjobb kilátási ponthoz vezető út Pargán - Piso Krioneritől Agia Eleni templomig

A városka másik legjobb túraútvonala a Piso Krioneri strand mögötti, Parga délkeleti részén induló ösvény, mely Agia Eleni aprócska kápolnájához visz fel.

Hogy miért túrázz fel ide? Mert innen nyílik az egyik legszebb kilátás Pargára! Amit viszont érdemes róla tudni, hogy az ösvény szűkös, és több mint kétszáz méteres szintkülönbséget kell leküzdeni alig egy kilométer alatt. 

Parga legszebb kilátási pontja

Lássuk, merre is indulj túrázni az Agia Eleni templomhoz:

 • Ingyenes parkolási lehetőséget itt találsz:
  Koordináta: 39.283211, 20.410375 (ez a Piso Krioneri beach meglátogatásához is jól jöhet).
 • Az ösvény innen indul (van, amikor tábla is mutatja): 39.282800, 20.407682
 • A túraútvonal szűkös és néhol meredek, így papucsban nem célszerű nekiindulni.
 • Útban Agia Elenihez egy másik bájos kis kápolnát is útba ejt az ösvény, ám itt még nem érdemes megállni - nem ez a végső úticél!
 • Agia Eleni, a cél koordinátája: 39.279667, 20.415776
 • Aki érez magában erőt, akár a Lichnos beachig is eltúrázhat, ám akkor a túra hossza kb 9 kilométeres lesz egy irányban.

Kellemes túrázást kívánunk Pargán!

Ha egyénileg utazol Pargára, Te se felejts el válogatni a város ajánlott szállásai, vagy a környék legjobb szállásai közül.

Az utasbiztosítások összehasonlítását itt találod, hogy biztosan a legjobb ajánlatot válaszd, és nyaralásod előtt online kedvezményesen megkösd.