Pargára autóval

 

Parga és környéke útikalauz (letölthető digitális útikönyv) 200+ oldalon, képekkel és extra leírásokkal már elérhető! Kattints ide érte

Utazás Pargára autóval 2022, Szerbián és Észak-Macedónián keresztül

Az egyénileg, autóval vagy motorral utazó magyar nyaralók közül is sokan választják Pargát nyaralási úticélul, hiszen az Epirusz régiója Görögország szárazföldi nyaralóhelyei közül az egyik legszebb és viszonylag könnyen elérhető térsége Magyarországról.

A Szerbián és Észak-Macedónián át vezető, szinte végig főutakon és autópályákon vezető útvonal aránylag egyszerű vonalvezetésű, mivel nagyrésze 2022-ben is a nemzetközi tranzitforgalmat bonyolító E75-ös úton zajlik.

A szerb határt Magyarországról az autóval vagy motorral Pargára utazók többsége Szeged közelében lépi át (Röszke-Horgos, Tiszasziget-Gyála, Tompa-Kelebia, Ásotthalom-Bácsszőlős), mert ezzel hamar az E75-ös nemzetközi útra lehet rámenni. A Röszke-Horgos határátkelő 0-24-ben üzemel, ám ez a legforgalmasabb határátkelő is egyben Szerbia felé. Nyaranta akár több órás várakozás is kialakulhat mindkét irányban a Németországban dolgozó vendégmunkások miatt, így július-augusztus hónapokban Röszke-Horgos helyett érdemes lehet akár megfontolni valamelyik kis határátkelőt, ám ezek többsége csak 7:00 - 19:00-ig tart nyitva.

A szerb útvonal Görögország felé 2022-ben

Az E75-ös szakasz több tucat kilométeren keresztül viszonylag egyenes vonalvezetésű, viszonylag sík út, mely egyenesen Szerbia fővárosa, Belgrád felé halad. A széles, közepes minőségű út közben a Dunán is áthalad, helyenként fizetőkapukkal. A szerb főváros körül az utóbbi években átadták az elkerülőt, ám ezt nem feltétlenül muszáj használni, és sokan bemennek Belgrádba, mivel gyakran gyorsabban át lehet rajta haladni, mint az elkerülőt használva.

Belgrádot elhagyva dimbes-dombos szakaszok váltják a sík részeket, és egészen az ország déli részén található Leskovac városig autópálya vezet. A pályát helyenként fizetőkapuk szakítják meg. Leskovactól régebben az autópályát kanyargós és lassú haladású főút váltotta fel, ám amióta 2019-ben átadták az egészen Észak-Macedóniáig tartó pályaszakaszt, sokkal gyorsabbá vált a haladás. Ez a szakasz, Predejane környéke meglehetősen hegyes-völgyes, és csak Macedóniában simul ki helyenként.

Benzinkutakból viszonylag sok van a szerb autópályán, nemzetközi márkák is képviseltetik magukat. A nagy kutakon bankkártyával is lehet fizetni, és viszonylag kulturált mosdókat biztosítanak. A legközelebbi kutakat táblák is jelzik az út mentén, így a tankolás könnyen kalkulálható. A kiírt sebességkorlátozásokat érdemes betartani, mivel a rendőrök traffipaxozhatnak az út mentén.

Autóval Pargára, Görögországba Szerbián át

Az Észak-Macedón szakasz 2022-ben

Észak-Macedónia nagy részén szintén az E75-ös nemzetközi autóút és autópálya vezet végig, ahol néhány fizetőkapunál szintén megáll néhány percre a forgalom. Fizetőkapuból nincs sok, nem is túl drágák, egy átlagos személyautóval az országon áthaladás a fizetőkapukon összesen 5-6 Euró körül van. Az országban hegyvidék és sík terület egyaránt megtalálható, de a kb. 200 kilométeres szakasz ennek ellenére csak helyenként tűnik változatosnak.

Szkopjét, Észak-Macedónia a szerb határhoz viszonylag közel fekvő fővárosát az autópálya elkerüli, ám mivel mindössze néhány kilométerrel, így akár meg is látogathatja aki szeretné. Az országban az E-75 út mellett kevés az olyan nagy benzinkút, mint Szerbiában, és nincs belőlük annyi. Nemzetközi márkák nincsenek, a legtöbb a helyi illetőségű Makpetrol állomás, cserébe ebben az országban a legolcsóbb az üzemanyag az egész útvonalon, sokkal olcsóbb mint Görögországban. A teljesen noname kutak kivételével, a nagyobb állomások üzemanyagának minőségével általában nincs gond. Sokan a Görögországba történő határátlépés előtt meg is tankolják az autót.

 

A görög útvonal

Észak-Macedónia-Görögország határát Gevgelijánál / Evzoninál lépi át a legtöbb autós, ahonnan egészen Thessaloniki városig szinte egyenes és meglehetősen széles út vezet. Van, aki hamarabb letér az E-75-ről mert például meglátogatja Észak-Macedóniában az Ohridi-tó környékét, ők általában Bitolánál lépik a határt.

A klasszikus, legkönnyebbnek számító Evzoni felőli útvonal Thesszaloniki alatt ágazik el, ugyanis ha Parga vagy Lefkada felé tartasz, az E75-ről az E90 (A2, Egnatia Odos) autópályára kell rátérj Veroia - Kozani - Grevena - Ioannia felé, ami Görögország nyugati részére visz. Az A2, avagy Egnatia Odos Görögország egyik legújabb és legmodernebb autópályája, nagy része hegyvidékes területeket szel át, számos hidat és alagutat útba ejtve.

Az A2-n fizetőkapuk sorakoznak időnként, de figyelem - benzinkút nagyon hosszú ideig nincs a pályán, és általános pihenőhelyből is igen kevés található.

Görögország nyugati felére átérve a legegyszerűbb útvonal a Parga környékére érkező számára:

  • majdnem Igoumenitsáig, az Egnatia Odos végéig elautózik, ám a pályáról Igoumenitsa előtt kb. 20 kilométerrel lefordul. Innentől Parga már szinte mindenhol ki van táblázva, a pályától már csak kb. harminc kilométer.

 

Utazás autóval, motorral Pargára, Görögország nyugati felére

 

Utasbiztosítás kötése egyéni autós utazásnál szinte nélkülözhetetlen. Fontos, hogy az általunk 2022-ben ajánlott utasbiztosításokhoz autós asszisztencia is köthető akár 15 éves autóig! Hogy véleményünk szerint milyen utasbiztosítást érdemes kötni Görögországba, illetve Pargára utazva, azt itt olvashatod el, percek alatt ki is számolhatod és meg is kötheted.

 

Egyéni utazásnál ne feledd, hogy a legjobb szállások között válogathatsz Parga környékén. A 2022-ben ajánlott szállásokat, melyeket utazók ezrei teszteltek és töltötték elégedetten nyaralásuk napjait, itt találod. Használd ki az egyéni utazásban rejlő lehetőségeket!

 

 Szállások Pargán 2022: 

 

Jó utat kívánunk 2022-ben Pargára!

 

 

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
X

Right Click

No right click