Meteorák

 

Parga és környéke útikalauz (letölthető digitális útikönyv) 200+ oldalon, képekkel és extra leírásokkal már elérhető! Kattints ide érte

Meteora kolostorok

A legendás Meteorákhoz Pargáról és az Epirusz térségéből is eljuthatsz, egy napos programot tervezve ezzel.

A Görögország leghíresebb látnivalói közé tartozó Meteora kolostorok Pargáról fakultatív programként vagy akár egyénileg is elérhetőek. Aki meglátogatná a térségből a Meteorákat, egész napos programra számítson, hiszen a kolostorok Pargától kb. 190 kilométerre találhatóak, a Pindos-hegység lábánál.

Ez személyautóval utazva bő két és fél órás, busszal pedig három-négy órás utazást jelent a célig. A szervezett fakultatív programok ehhez mérten szintén egy teljes napot tesznek ki, a reggeli óráktól egészen az esti hazaérkezésig tartanak.

Érkezés után a látogatóknak lehetőségük van bejárni egy nagyobb kolostort, megcsodálni a rendkívül egyedi látványt nyújtó tájat és az épületeket. A Meteora kolostorokban múzeumok is működnek, ahol különféle vallási relikviákat, ikonosztázokat, festményeket lehet megtekinteni. A néhány órás szabadidő végén, a hazaúton a programok általában sort kerítenek egy görög falucskában való megállásra is, ahol vásárlásra, nézelődésre adódik lehetőség. A Meteora kirándulás előtt érdemes gondolni rá, hogy a kolostorokba kizárólag térdet teljesen elfedő nadrággal, valamint vállat fedő kendővel vagy ruhával lehet belépni! 

Meteora kolostor 

Tudnivalók a Meteora kolostorokról

A kolostorok ma Görögország legnépszerűbb és legérdekesebb látnivalói közé tartoznak, évről-évre tízezrek zarándolnak el egyedi látványukért.

A látványos sziklapillérekre, 120-300 méteres magasságba épült kolostorokat a 14. században alapíthatták, több mint hatszáz évvel ezelőtt. A magasba emelt építmények közül a legtöbbet évszázadokon keresztül kizárólag magas, 30-40 méter hosszú létrákkal, illetve a sziklákhoz rögzített kötélhágcsókon lehetett megközelíteni. Az építőanyagokat, az ellátmányt, és a szerzetesek élelmét speciális csörlőkkel és kötelekkel húzták fel kosarakban.

Az itt élő szerzetesek rendkívül spártai körülmények között élték az életüket: szűk cellákban laktak, ivóvizet az esővízből nyertek. Érdekesség, hogy néhány kolostort nem férfiak laktak, hanem apácák és nővérek. A kolostorok fénykorában, a 16-17. században 24 intézmény működött, ám ezek közül már csak néhányat használnak. 

Meteora kolostor fakultatív program, utazás egyénileg

A 'meteora' szó híven jellemzi az építményeket, ugyanis az elénk táruló látványra utal: 'levegőben lebegő'-t jelent. A kolostorok csak a 20. század második felében tettek szert nagy népszerűségre az utazók körében, és ekkortól építették ki a környéküket is. A sziklákba lépcsőket és utakat vágtak, lebetonozták, leaszfaltozták őket, és több hidat is emeltek. Ma már ezeknek az utaknak a segítségével a nagyobb méretű buszok is egészen közel tudnak menni az épületekhez, és a látogatók is egyszerűen, mászás nélkül tudják őket meglátogatni. 

A Meteóra kolostorokat a Világörökség részévé is nyilvánították.

 

Meteora kolostorokhoz legközelebbi város: Kalambaka

Meteora kolostor koordináták: 39.726649, 21.628103

Aki meg szeretne szállni egy-két éjszakára a kolostorok közelében, számos lehetőség közül választhat:  szállások a Meteora kolostorok közelében 

 

 

X

Right Click

No right click