Autó és motorbérlés

 

Parga és környéke útikalauz (letölthető digitális útikönyv) 200+ oldalon, képekkel és extra leírásokkal már elérhető! Kattints ide érte

Autóbérlés, motorkölcsönzés Pargán

A Parga környéki legjobb látnivalókhoz és a strandok többségéhez szükséged lehet egy autó vagy motor bérlésére, ha nem saját járművel érkeztél.

Pargán több autókölcsönző is működik, ahol több lehetőséged van járművek kölcsönzésére. A helyi, görög tulajdonú kölcsönzők általában rugalmasabbak és kedvezőbb árúak mint a nemzetközi cégek. Bármelyik autóbérlő céget válaszd is, feltétlenül ragaszkodj hozzá, hogy a teljeskörű biztosítás is legyen benne az árban!

Parga autó bérlés, robogó kölcsönzés

 

HÁNY ÉVES KORTÓL TUDOK PARGA KÖRNYÉKÉN AUTÓT VAGY MOTORT BÉRELNI? 

A legtöbb helyi kölcsönző ragaszkodik ahhoz, hogy a bérlő személye betöltse a 21. életévét, de van ahol csak a 23. betöltött életévtől lehet bérelni. Ez mindig a kölcsönző egyedi feltételeitől függ. Robogó bérlése rendszerint már 18 évtől lehetséges a kölcsönzőknél.

 

KELL-E NEMZETKÖZI JOGOSÍTVÁNY PARGÁN VAGY GÖRÖGORSZÁGBAN AZ AUTÓ / ROBOGÓ BÉRLÉSHEZ?

Autó bérléséhez elegendő a Magyarországon is használatos, érvényes B kategóriás jogosítvány, mely legalább egy éves. A bérlőtől kérnek továbbá új típusú (plasztikkártya) személyi igazolványt, vagy ennek hiányában útlevelet is. A nagyobb motor vagy robogó bérléséhez viszont nem mindig elegendő a B kategóriás jogosítvány, néhány kölcsönző A kategóriás jogosítványt is kérhet. Fontos tudni, hogy a gyakorlatban ezt nem mindig követelik meg a kölcsönzők, és a legtöbb esetben elegendő a B kategória is, azonban a hatóságok egy esetleges káreseménynél, vagy balesetnél kérik az adott járműre szóló kategóriát - hiánya esetén komoly büntetést szabhatnak ki. 

 

JÓL MŰKÖDIK-E A NAVIGÁCIÓ, A GPS?

Igen, legtöbbször jól működik. Ha a térképed aránylag friss, vagyis az utóbbi 1-2 évben frissítetted, ismeri majd az utakat. Az egyirányú utcákat viszont nem minden esetben jelzi helyesen, erre nem árt majd figyelned!

 

KELL-E VISELNEM BUKÓSISAKOT MOTOROZÁS KÖZBEN?

A bukósisak viselése egész Görögországban, így Parga környékén is kötelező. Bár a helyi görögök és a nyaralók nem mindig tartják ezt be, jó ha tudod, hogy a rendőrök büntethetnek a bukósisak használatának elmulasztásáért.

 

MEGÁLLHATOK-E SZINTE BÁRHOL, HA HASZNÁLOM AZ ELAKADÁSJELZŐT, MINT A HELYI GÖRÖGÖK?

Valóban, a helyiek sokszor fittyet hánynak a megállást korlátozó táblákra, és az elakadásjelzőt bevágva sokszor a tilosban is megállnak. Mindezek ellenére a nyaralóknak egyáltalán nem ajánljuk ez a módszert: a rendőrök tettenérés esetén büntetést szabhatnak ki, sőt az autót is elszállíttathatják vagy kerékbilincset tehetnek rá.

 

MILYENEK AZ UTAK PARGA KÖRNYÉKÉN?

A városban az utak változó minőségűek, szélesebb és szűkebb szakaszok egyaránt előfordulnak. A parkolóhelyek száma a főszezonban korlátozott, a nyári hónapokban a szabad helyek hamar megtelnek.

 

BIZTONSÁGI ÖV HASZNÁLATA KINT IS KÖTELEZŐ?

Az övet kint is használd: amellett, hogy Görögországban is kötelező a használata, magadat is véded vele.

 

MENNYIT IHATOK VEZETÉS ELŐTT?

Ha vezetsz, lehetőleg semennyit. Görögországban a szabályozások szerint az itthonitól eltérően azonban nincs nulltolerancia, a megengedett véralkohol szintje 5 ezrelék.

 

ÜZEMANYAGÁRAK: TÉNYLEG DRÁGA KINT A TANKOLÁS?

A benzin és a gázolaj ára egyaránt jóval magasabb a Magyarországon megszokottnál. Parga környékén az itthoni üzemanyagárakhoz képest átlagban másfélszeres szorzóval számolj.

 

ÉRDEMES BETARTANOM A SEBESSÉGHATÁROKAT?

Igen, mindenképp. Bár a kanyargós görög utakon száguldozásra kevés az esély, a görög rendőrök bárhol traffipaxozhatnak, és keményen büntetnek a sebesség túllépéséért. 

 

 

SEBESSÉGHATÁROK GÖRÖGORSZÁGBAN:

Lakott területen: 50 km/h

Lakott területen kívül: 80 km/h

Autópályán: 120 km/h

 

 

.

 

 

X

Right Click

No right click