Az Epirusz régió

 

Parga és környéke útikalauz (letölthető digitális útikönyv) 200+ oldalon, képekkel és extra leírásokkal már elérhető! Kattints ide érte

Az Epirusz régiója (Epirus)

Az Epirusz név egy nagy területet jelöl: a Görögország északnyugati részén fekvő közigazgatási egység mérete leginkább egy nagyobb magyar megyéhez hasonlítható. Északról Albánia, nyugatról a Jón-tenger határolja  - érdekesség, hogy a régióba a közeli Jón-szigetek már nem tartoznak bele, mivel ők külön közigazgatási egységet jelentenek.

 

Az Epirusz név egy viszonylag nagy területet jelöl: a Görögország északnyugati részén fekvő közigazgatási egység mérete leginkább egy méretesebb magyar megyéhez hasonlítható. Északról Albánia, nyugatról a Jón-tenger határolja  - érdekesség, hogy a régióba a közeli Jón-szigetek már nem tartoznak bele, mivel ők külön közigazgatási egységet jelentenek.

Az Epirusz régiójának legnagyobb települése, és egyben fővárosa Ioannina (Joánina), ami 70.000 fős lakosságával egy nyüzsgő, viszonylag nagy méretű görög város. A településnek saját egyeteme is van, több ezren tanulnak itt évről-évre. A több, mint 1500 éves múltra visszatekintő Ioannina mellett egy tó is fekszik, ami kedvelt szabadidős elfoglaltságot is jelent a település lakóinak.

A terület főként hegyes-völgyes földrajzzal rendelkezik: a Dinári hegység északról Albánia felől, míg a Pindosz hegység keleti irányban határozza meg az Epirusz térség, és egyúttal Nyugat-Görögország geológiáját. Az Epirusz térség legmagasabb csúcsa a Smolikas hegy (Oros Smolikas), amely 2637 méterrel nyúlik a tengerszint feletti magasság fölé. A régió az egyik legzöldebb, erdőkkel leginkább tűzdelt egész Görögország szerte: a hegyeket, dombokat hatalmas kiterjedésű fenyvesek borítják. 

Epirusz

Túraösvények, hegyi patakok Epiruszban

 

Az Epirusz térségben számtalan természeti és történelmi látnivaló várja az érdeklődőket: itt található többek között a gyakran Európa Grand Canyonjának is hívott Vikos szurdok, az alvilág mítoszaiból ismet Acheron (Akherón) folyó, az ókor híres jósdája és színháza Dodona, a Zalongo szoborcsoport, az alvilág kapujaként elhíresült Nekromanteion, Nikopolisz romjai, és még ezernyi más érdekesség az ókortól napjainkig.

 

Az Epirusz régiójának legnagyobb városai: Ioannina (főváros), Preveza, Arta, Parga, Metsovo, Igoumenitsa, Syvota
A körzet lélekszáma: kb. 335.000 fő
Terület: kb. 9200 négyzetkilométer 

 

 

 

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
X

Right Click

No right click