Rodia lápvidék (Amvrakikos)

 

Parga és környéke útikalauz (letölthető digitális útikönyv) 200+ oldalon, képekkel és extra leírásokkal már elérhető! Kattints ide érte

Rodia lápvidék (Amvrakikos)

Görögország egyik legnagyobb természetvédelmi övezete lagúnák, mocsarak, nádasok és erdők egyedülálló kombinációja, ahol több ezer állat és növényfaj él háborítatlan körülmények között.

A 220 négyzetkilométeres lápvidék Görögország nyugati részén a természet rajongói számára egyedülálló érdekességet biztosít. Évente több mint százezer madár lel itt menedékre: pelikánok, flamingók, kócsagok, kacsák, és rajtuk kívül még több mint kétszázötven más madárfajta. A pelikánokból Európa legnagyobb madárcsaládja található itt, de flamingókból sincs egy időben annyi máshol, mint itt. 

Rodia lápvidék, Amvrakikos

Kora tavasszal flamingók tucatjai sétálgatnak a sekély vízben

 

Halakból, hüllőkből sincs hiány, a vízből kiálló sziklákon és fákon teknősök, kígyók, kis gyíkok sütkéreznek. A lagúnákban több tucat kis sziget is emelkedik, melyen dús vegetáció és gazdag állatpopuláció él. Az Amvrakikai-öböl északi felén található Rodia láp több részre is osztható. A tenger vize az öbölből, a déli részről több lagúnarészt is frissít, melyekből természetes csatornák indulnak tovább az északabbra fekvő területekhez.

A lápvidék szervezett kirándulás nélkül nem járható be könnyedén, ugyanis nem vezet be sok út. Ezt a vidéket csak néhány földút szövi be, ám a lápos-mocsaras részek miatt ezekből sincs túl sok. Rodia leginkább csónakokkal fedezhető fel igazán, azonban erre a kirándulások közül is csak néhány biztosít lehetőséget az ide látogatóknak. 

 

NÉHÁNY VÉDETT ÁLLATFAJ, MELY A RODIA LÁPVIDÉKEN ÉL:

Madarak: bölömbika, búbos vöcsök, csigaforgató, kormorán, réti sas, vékonycsőrű póling

Szárazföldi állatok: sünök, rókák, farkasok, borzok, vidrák, hódok

Vízben élő állatok: tengeri csillagok, garnélarákok, szardíniák, angolnák, pontyok, álcserepes teknősök, békák, siklók, kagylók

 

Parga - Rodia lápvidék távolság: kb. 90 kilométer

 

 

 

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
X

Right Click

No right click