Paxos

 

Parga és környéke útikalauz (letölthető digitális útikönyv) 200+ oldalon, képekkel és extra leírásokkal már elérhető! Kattints ide érte

Paxos (Paxi) sziget

Pargától alig húsz, Korfutól pedig mindössze tizenöt kilométerre található a Jón-tenger egyik legbájosabb szigete, Paxos.

 

A kis méretű, alig 30 négyzetkilométeres Paxos (másik nevén Paxi) sziget kedvelt célpontja a fakultatív kirándulásoknak is Pargáról és Korfuról. Hajók tucatjai indulnak délelőttönként a kikötőkből, hogy körüljárják és felfedezzék Paxost. A csodás tengerparti öblökkel, hangulatos kikötővároskákkal megáldott sziget állandó lakossága mindössze 2200 fő, akik elsősorban az idegenforgalomból, a megtermelt olívaolajból, és a halászatból keresik kenyerüket.

Paxos fővárosa, Gaios a sziget keleti felén, természetileg is látványos helyen fekszik: a településsel szemben két zöldellő sziget is emelkedik a tengerből. A víz itt a szigeteknek köszönhetően szinte csatornaszerűen öleli körbe a várost, melynek kikötőjében vitorlások és csónakok ringatóznak. A tenger mentén a nyaralók is előszeretettel sétálják körbe a partot, nézelődnek a sétány velencei stílusú épületei között.

Paxos (Paxi) sziget

Utcakép Paxos fővárosában

 

Gaiosban található Paxos egyetlen múzeuma is, mely a kikötő közelében, egy 1906-ban épült házban működik. Az intézményben a szigeten talált ókori edényeket, szobrokat állították ki, az elmúlt évszázadokból származó görög népviseletek és tárgyak bemutatása mellett.

A nagyobb, Gaios városhoz közelebb fekvő szigetet Agios Nikolaosnak hívják, míg a kisebb a Panagia nevet kapta. Agios Nikolaoson két kis templom mellett egy velencei erőd romjai találhatóak, amely több száz évvel ezelőtt védte a várost. Az aprócska Panagián egy kis méretű kolostor emelkedik, de ezt leszámítva lakatlan.

A sziget másik, nyaralók körében is közkedvelt városa Lakka, ami Paxos legészakabbra fekvő települése is egyben. Lakka egy viszonylag tágas, természetes öbölben fekszik, ciprusokkal és mediterrán fenyőkkel körbevéve. A part sekély vize gyakran pompázik türkizék és zöld színben, így a nem mindennapi látvány miatt nem csak a kirándulóhajók, de más vitorlások is előszeretettel kötnek itt ki néhány órára. A csendes falucskában a nyaralókat több étterem, szuvenírbolt és kávézó is várja.

Paxos (Paxi) sziget, Parga és Korfu mellett

Vitorlások Lakka előtt

Mivel Paxos nem rendelkezik saját repülőtérrel, kizárólag kompok és hajójáratok kötik össze a görög szárazfölddel. A sziget legtöbb pontját a tömegturizmus még manapság is jobbára elkerüli, és így Paxos sok tekintetben érintetlen maradhatott. Szállodák például szinte egyáltalán nincsenek a szigeten, az ide utazóknak apartmanokban és a lakosok kiadó házaiban van lehetőségük megszállni.

Földrajzát tekintve Paxos keleti része lankásabb, míg a nyugati részek meredekebbek, itt tengerbe meredeken zuhanó sziklafalakat is bőséggel láthat a tengeren hajózó. Ezen a részen a természet több tengeri barlangot is alkotott, amelyeket a nyaralóknak is előszeretettel bemutatnak a fakultatív kirándulásokon. A sziget a legtöbb Jón-szigethez, pl. Lefkadához vagy Kefalóniához hasonlóan meglehetősen zöld: ameddig a szem ellát, olajfaligetek és fenyőerdők váltják egymást. A magas páratartalom, az éltető görög klíma gondoskodik az állandóan zöldellő növényzetről.

Paxos (Paxi) sziget fakultatív program

Nincs hiány vadregényes tájakban

Paxos

A legjellegzetesebb sziklaformáció Paxos partvonalán - a Tripitos Arch

 


Paxos megközelíthetősége: hajóval, komppal
Lakosság: kb.2200 fő
Főváros: Gaios

Nagyobb települések: Gaios (főváros), Lakka, Longos (Loggos) 

 

 

 

 

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
X

Right Click

No right click