Antipaxos

 

Parga és környéke útikalauz (letölthető digitális útikönyv) 200+ oldalon, képekkel és extra leírásokkal már elérhető! Kattints ide érte

Antipaxos (Antipaxi) sziget

Paxos testvérszigete alig több, mint két kilométerre délre található tőle. A nyaralók számára kizárólag hajóval elérhető, kristálytiszta vizű strandjai párját ritkítják még Parga régiójában is!

 

Az érdekes sziklaformációk, a különös boltívek, a magasra nyúló szirtek, és a türkiz színű Jón-tenger a nyaralók egyik kedvenc tengeri látványosságai közé tartoznak. Antipaxos (avagy Antipaxi, Andipaxi) partszakasza a sziget körül bővelkedik természeti csodákban, melyeket az elsősorban Pargából, Syvotából és Korfuról induló fakultatív programok többsége is útba ejt. 

Antipaxos meglehetősen aprócska sziget, alig 5 négyzetkilométeres területen fekszik. Ennek megfelelően lakossága is minimális, állandó jelleggel mindössze százan tartózkodnak a szigeten. Nagyobb város vagy falu nincs itt, az itt élő emberek elszórtan élnek a dombokon emelt házakban. Aszfaltozott út sem vezet mindenhová, többségében kavicsokkal leszórt, murvás utak találhatóak Antipaxoson.

Antipaxos

Antipaxos legszebb strandjai a fehér homokos és aprókavicsos fövennyel, továbbá kristálytiszta, türkizen ragyogó tengerrel rendelkező Vrika beach, Mesovrika beach, és a Voutoumi beach. 

A messze földön híres, és sokat fotózott partszakaszok előterében már kora tavasztól késő őszig vitorlások tucatjai horgonyoznak, partjaikra a nyári hónapokban kirándulóhajókkal hozzák a nyaralókat. A három legszebb antipaxosi strand rendkívül közel fekszik egymáshoz, mindössze ötszáz méteres sugarú körben találhatóak, egymástól fehérlő sziklafalakkal elválasztva.

Az északkeleten fekvő három antipaxosi tengerpartra Paxos fővárosából, Gaiosból vízitaxik is hozzák a legszebb görög strandok kedvelőit. Ezeken a tengerpartokon időszakosan beach bárok is üzemelnek, ahol frissítőket, szendvicseket, egyszerűbb ételeket és italokat árulnak.

Antipaxos

Antipaxos szigetének belső részei szinte érintetlenek, ugyanis a nyaralókat szállító hajók csak néhány óráig tartózkodnak az ismertebb öblökben. A sziget dombjai szőlőültetvényekkel és olajfa ligetekkel borítottak, melyek egész évben zöld színbe borítják a szigetet. A szőlőlugasok évről-évre bő terméssel ajándékozzák meg a mezőgazdasággal foglalkozó lakosokat, akiknek helyi termelésű borait Paxos tavernáiban és boltjaiban lehet megkóstolni, illetve megvásárolni. 

Antipaxos

 

Antipaxos megközelíthetősége: hajóval, fakultatív kirándulás Pargáról, Korfuról, Syvotából, Gaiosból (Paxos fővárosából)
Lakosság: kb. 80-100 fő
Főváros: nincs, egyetlen aprócska kikötője van a sziget keleti oldalán

 

 

 

 

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
X

Right Click

No right click