Autó és motor bérlése Pargán

A város környéki látnivalókhoz és a strandok többségéhez szükséged lehet egy autóra vagy motorra.

Pargán néhány autókölcsönző is működik, ahol több lehetőséged is van járművek bérlésére. A helyi, görög tulajdonú kölcsönzők általában rugalmasabbak és kedvezőbb árúak mint a nemzetközi cégek. Bármelyik autóbérlő céget válaszd is, ragaszkodj hozzá, hogy a teljeskörű biztosítás is legyen benne az árban. 

 

Parga autó bérlés, robogó kölcsönzés

 

Hány éves kortól tudok autót bérelni? 

A legtöbb kölcsönző ragaszkodik ahhoz, hogy a bérlő személye betöltse a 21. életévét, de van ahol csak a 23. betöltött életévtől lehet bérelni.

 

Kell-e nemzetközi jogosítvány Pargán az autó / robogó bérléshez?

Autó bérléséhez elegendő a Magyarországon is használatos, érvényes B kategóriás jogosítvány, mely legalább egy éves. A bérlőtől kérnek továbbá új típusú (plasztikkártya) személyi igazolványt, vagy ennek hiányában útlevelet is. A motor vagy robogó bérléséhez viszont hivatalosan nem elegendő a B kategóriás jogosítvány, hanem A kategóriát kérnek. Fontos tudni, hogy a gyakorlatban ezt nem mindig követelik meg a kölcsönzők, és a legtöbb esetben elegendő a B kategória is, azonban a hatóságok egy esetleges káreseménynél, vagy balesetnél kérik az adott járműre szóló kategóriát - hiánya esetén komoly büntetést szabhatnak ki. 

 

Működik-e a navigáció?

Igen, működik. Ha a térképed aránylag friss, vagyis az utóbbi 1-2 évben frissítetted, ismeri majd az utakat. Az egyirányú utcákat viszont nem minden esetben jelzi helyesen, erre nem árt majd figyelned.

 

Kell-e viselnem bukósisakot motorozás közben?

A bukósisak viselése egész Görögországban, így Parga környékén is kötelező. Bár a helyi görögök és a nyaralók nem mindig tartják ezt be, jó ha tudod, hogy a rendőrök büntethetnek a bukósisak használatának elmulasztásáért.

 

Megállhatok-e szinte bárhol, ha használom az elakadásjelzőt, mint a helyi görögök?

Valóban, a helyiek sokszor fittyet hánynak a megállást korlátozó táblákra, és az elakadásjelzőt bevágva sokszor a tilosban is megállnak. Mindezek ellenére a nyaralóknak egyáltalán nem ajánljuk ez a módszert: a rendőrök tettenérés esetén büntetést szabhatnak ki, sőt az autót is elszállíttathatják vagy kerékbilincset tehetnek rá.

 

Milyenek az utak Parga környékén?

A városban az utak változó minőségűek, szélesebb és szűkebb szakaszok egyaránt előfordulnak. A parkolóhelyek száma a főszezonban korlátozott, a nyári hónapokban a szabad helyek hamar megtelnek.

 

Biztonsági öv használata kint is kötelező?

Az övet kint is használd: amellett, hogy Görögországban is kötelező a használata, magadat is véded vele.

 

Mennyit ihatok vezetés előtt?

Ha vezetsz, lehetőleg semennyit. Görögországban a szabályozások szerint az itthonitól eltérően azonban nincs nulltolerancia, a megengedett véralkohol szintje 5 ezrelék.

 

Üzemanyagárak: tényleg drága kint a tankolás?

A benzin és a gázolaj ára egyaránt jóval magasabb a Magyarországon megszokottnál. Parga környékén az itthoni üzemanyagárakhoz képest átlagban másfélszeres szorzóval számolj.

 

Érdemes betartanom a sebességhatárokat?

Igen, mindenképp. Bár a kanyargós görög utakon száguldozásra kevés az esély, a görög rendőrök bárhol traffipaxozhatnak, és keményen büntetnek a sebesség túllépéséért. 

 

 

Sebességhatárok Görögországban:

Lakott területen: 50 km/h

Lakott területen kívül: 80 km/h

Autópályán: 120 km/h