Parga időjárása

A város környéke igazán pompás éghajlattal bír: a sok napsütés, az év zömében szikrázóan kék égbolt, a kellemes hőmérsékletű tenger a mediterrán éghajlat legjavát hozza el Pargára.
 

A város a nyaralók számára ideális klímával bír az év legnagyobb részében: a nyárias idő május közepétől egészen szeptemberig kitart, melyet csak ritkán szakít meg huzamosabb ideig tartó felhőréteg, vagy esős nap. 

Parga időjárás

 

Az enyhe, szinte fagymentes, ám meglehetősen csapadékos téli hónapok után márciusban és áprilisban virágba borulnak a Parga környéki dombok. A nappali hőmérséklet március és április hónapoktól már igen kellemes, nappal ilyenkor már nem ritkák a 20 celsius fok fölötti hőmérsékletek. Túrázásra, a környező hegyek megmászására talán ezek a legalkalmasabb hónapok.

 

Parga időjárás

Zöldellő dombok Parga környékén 

 

Pargára májusban köszönt be a kifejezetten nyárias idő, amikor nappal már  nem ritkák a 30 fok fölötti felmelegedések, és a felhők is egyre ritkábban jelennek meg az égen. Május végére a sekélyebb vizű öblök már fürdésre is alkalmasak lehetnek, de nagyobb hullámzáskor, vagy a hamarabb mélyülő partoknál még hűvösnek (18-19 celsius) érezheted a tenger hőmérsékletét. A májusra összességében a ragyogó kirándulóidő jellemző, amikor már a fürdés sem lehetetlen.

 

Parga májusban

Vízen ringatozó csónakok nyáron, a Panagia sziget előtt

 

A város környékének éghajlata júniusban már a nyaralóidő jellegzetességeit mutatja: a tenger napról napra melegszik, és éjszakánként is egyre kevésbé van szükséged pulóverre. A nappali átlaghőmérséklet 25 celsiusra emelkedik, a tenger hőfoka ilyenkor 22-23 fokos.

Júliusban Pargán a hamisítatlan mediterrán forróság köszönt be: nappal rendszeresen 30 fok fölött van a hőmérséklet, a tenger már 25 fokos. A magas páratartalom miatt a környék még ilyenkor is zöldell, az erdők csak keveset veszítenek tavaszi pompájukból. Esőre júliusban alig kell számítanod, hiszen a csapadékos napok száma az elmúlt évek átlaga alapján mindössze 2-3 nap.

 

Parga júliusban

Nyáron a fürdésé  és napozásé a főszerep

 

Parga augusztusban amellett, hogy a legtöbb látogatóval bír, a nappali felmelegedés is ilyenkor a legmagasabb. A túrázás ebben az időszakban inkább már csak a kora délelőtti órákban vagy késő délután javasolt, és gondoskodj az állandó folyadék utánpótlásról. A tenger eléri a legmagasabb hőfokát, átlagban 26 fokot, ám néhány kisebb öbölben ez akár 27-28 celsius is lehet! A nyári hónapokban a rendszeres ivóvízfogyasztás mellett mindenképp érdemes napernyőről, és jó minőségű naptejről gondoskodni.

  

 

 

Parga nyáron

A kellemes hőmérsékletű vízben élvezet lubickolni

 

Parga augusztus

 

Szeptemberben Pargán még kellemes az idő, bár a nappalok már rövidülnek, és felhős időszakok is gyakrabban követhetik egymást. A tenger hőmérséklete főként a hónap elején még igen kellemes, esténként viszont egyre sűrűbben lesz szükséged egy könnyű pulóverre. A levegőt időszakosan egy-egy zápor vagy zivatar frissítheti fel, míg a hónap vége felé a gazdagabb csapadékot hozó felhők is megérkeznek lassan. Októberben és novemberben a hőmérséklet lassú esése következik be, és a tenger ismét elkezd visszahűlni, fürdésre egyre kevésbé lesz alkalmas.