Epirusz (Epirus)

Az Epirusz név egy nagy területet jelöl: a Görögország északnyugati részén fekvő közigazgatási egység mérete leginkább egy nagyobb magyar megyéhez hasonlítható. Északról Albánia, nyugatról a Jón-tenger határolja  - érdekesség, hogy a régióba a közeli Jón-szigetek már nem tartoznak bele, mivel ők külön közigazgatási egységet jelentenek.

Epirusz legnagyobb települése, és egyben fővárosa Ioannina, ami 70.000 fős lakosságával egy nyüzsgő, viszonylag nagy méretű görög város. A településnek saját egyeteme is van, több ezren tanulnak itt évről-évre. A több, mint 1500 éves múltra visszatekintő Ioannina mellett egy tó is fekszik, ami kedvelt szabadidős elfoglaltságot is jelent a település lakóinak.

Epirusz régiója főként hegyes-völgyes földrajzzal rendelkezik: a Dinári hegység északról Albánia felől, míg a Pindosz hegység keleti irányban határozza meg a térség geológiáját. A legmagasabb csúcs a Smolikas hegy, amely 2637 méterrel nyúlik a tengerszint feletti magasság fölé. A régió az egyik legzöldebb, erdőkkel leginkább tűzdelt egész Görögország szerte: a hegyeket, dombokat hatalmas kiterjedésű fenyvesek borítják. 

Epirusz

Túraösvények, hegyi patakok

 

  

Az Epirusz régiójának legnagyobb városai: Ioannina (főváros), Preveza, Arta, Parga, Metsovo, Igoumenitsa, Syvota

A körzet lélekszáma: kb. 335.000 fő
Terület: kb. 9200 négyzetkilométer