Rodia lápvidék (Amvrakikos-öböl)

Görögország egyik legnagyobb természetvédelmi övezete lagúnák, mocsarak, nádasok és erdők egyedülálló kombinációja, ahol több ezer állat és növényfaj él háborítatlan körülmények között.

A 220 négyzetkilométeres lápvidék a természet rajongói számára egyedülálló érdekességet biztosít. Évente több mint százezer madár lel itt menedékre: pelikánok, flamingók, kócsagok, kacsák, és rajtuk kívül még több mint kétszázötven más madárfajta. A pelikánokból Európa legnagyobb madárcsaládja található itt, de flamingókból sincs egy időben annyi máshol, mint itt. 

 

Rodia lápvidék

Kora tavasszal flamingók tucatjai sétálgatnak a sekély vízben

 

Halakból, hüllőkből sincs hiány, a vízből kiálló sziklákon és fákon teknősök, kígyók, kis gyíkok sütkéreznek. A legúnákban több tucat kis sziget is emelkedik, melyen dús vegetáció és gazdag állatpopuláció él.

A láp több részre osztható: a tenger vize délről több lagúnarészt is frissít, melyekből természetes csatornák indulnak tovább az északabbra fekvő területekhez.

A lápvidék szervezett kirándulás nélkül nem járható be könnyedén, ugyanis nem vezet be sok út. A vidéket csak néhány földút szövi be, ám a lápos-mocsaras részek miatt ezekből sincs túl sok. Rodia leginkább csónakokkal fedezhető fel igazán, azonban erre a kirándulások közül is csak néhány biztosít lehetőséget az ide látogatóknak. 

 

Néhány védett állatfaj, mely a Rodia lápvidéken él:

Madarak: bölömbika, búbos vöcsök, csigaforgató, kormorán, réti sas, vékonycsőrű póling

Szárazföldi állatok: sünök, rókák, farkasok, borzok, vidrák, hódok

Vízben élő állatok: tengeri csillagok, garnélarákok, szardíniák, angolnák, pontyok, álcserepes teknősök, békák, siklók, kagylók

  

Koordináták: a Parga digitális útikönyvben megtalálod, katt

Parga - Rodia lápvidék távolság: kb. 90 kilométer