A pargai vár

A Parga városképét meghatározó erődítmény meglátogatása nélkül nem lehet teljes a nyaralás! 

Parga vár

 A jellegzetes építmény a település északi részén terül el egy kis félszigeten, ahová két oldalról is gyalogút visz fel: az egyik a város szűk utcái között kanyarog, míg a másik Parga Valtos nevű strandjáról indul. A belépés ingyenes, a vár bárki számára szabadon látogatható. A falakon belül egy taverna és egy bár is várja a nyaralókat, akik elsősorban a városra néző kilátás miatt kapaszkodnak fel az építménybe. A városra néző panoráma ugyanis messze innen a legjobb: Parga házai, a szemben emelkedő szigetek, a zöldellő dombok egyaránt mesés látványt nyújtanak.

 Parga

Kilátás

 

Az erőd másik, északi oldaláról a Valtos strand és Chrisogali csodálható meg, sőt az Anthousa felett épült Ali pasa vára is kivehető. A pargai vár nem csak nappal, de este is látogatható: a város éjszaka is rendkívül hangulatos látványt nyújt a magasból, amint kigyúlnak a fények, megtelnek az utcák és a tavernák. A Pargát bemutató képek nagy része is itt készül, hiszen a fotók innen remekül bemutatják a város zöldellő környezetét, és egyedi fekvését.

 

Parga éjszaka

Parga éjszakai látképe a várból

 

Parga kilátó

A városkép kedvelt fotótéma
 

Bár a vár biztonságos, és a több helyen is korlátok védenek a magasságtól, a bejáratnál felirat figyelmeztet, hogy csak saját felelősségre látogathatod az erődöt. A falakon belül több ösvény is indul szerteszét, vannak köztük sűrűn használtak és kevésbé ismertek egyaránt. A dombot szinte teljesen növényzet fedi, magasra nőtt fenyők biztosítanak árnyékot a látogatóknak.

  

Parga vár

Az erőd falai között fák magasodnak 

 

Parga vár

Helyenként kilátók, padok színesítik

 

Parga Valtos

Az északi oldalon Valtosra is rápillanthatsz 

 

 

Pargai vár

 

A pargai vár koordinátái: 39.283067, 20.398279

Parga - a pargai vár távolság: kb. 200 méter