Acheron forrásvidék

A legendás folyó, az Acheron az ókori mítoszokban az alvilág folyójaként is szerepelt: megemlítette Homérosz, Vergíliusz, Ovídiusz és Dante is. A görög mitológiában az Acheron (Akheron) folyón, másik nevén a fájdalom folyóján keltek át az alvilágba a holt lelkek, itt szállította dereglyéjével őket a révész.  

Acheron Parga

 

A mitológiai folyó nem csak a mesék szüleménye, hanem a valóságban is létezik: az Acheron forrásvidéke Pargától mindössze 30 kilométerre található. 

 

Acheron

 

A folyó természetileg is érdekes és egyedi helyszínen, a Pindosz-hegység lábánál lévő sziklákból születik, ugyanis az Acheront tápláló vizek közvetlenül a kövek alól bugyognak fel. A forrást hegyek és sziklafalak veszik körül, melyeken egész évben zöld növényzet él. A turisták számára meglepő lehet, hogy az Acheron környéke inkább emlékeztet közép-európai tájra, mintsem egzotikus, pálmákkal tűzdelt tengerparti részre: a folyó körül évszázadok óta platánfák, tölgyek és bükkök emelkednek.

 

Acheron

A forrást hegyes-völgyes táj veszi körül

 

Acheron

 

A folyó legendája és a nem mindennapi látvány miatt a forrásvidék Parga környékének egyik legnépszerűbb természeti látványossága: a kristálytiszta vizű Acheron forrásvidék, és a környező szurdokvölgy gyalogszerrel is bejárható. Az autókat tágas parkolóban nyílik lehetőség letenni, innen indulnak az ösvények, melyeket természetesen táblák is jeleznek. A túra nem túl megerőltető, egyedül a még nyáron is rendkívül hideg víz hőmérséklete okozhat meglepetést - az ösvény egy része ugyanis a mederben vezet!

  

Acheron

Az ösvény helyenként a mederben visz...

  

Acheron

 
...sőt a túraútvonal  a végén már a szurdok magas falai között, a folyóban vezet

Acheron

A folyó közepén sok helyen kőszigetek sorakoznak

 

Acheron

Az Acheron medre a forrásvidéket elhagyva szélesebbé és mélyebbé válik

 

Acheron

Egy kis vásárlásra itt is akad lehetőség

 

Acheron koordináták: a Parga digitális útikönyvben megtalálod, katt

Parga - Acheron forrásvidék távolság: kb. 40 kilométer